(Last Updated On: 19. september 2022)

Flertalsgruppen indgik onsdag aften i sidste uge et smalt budgetforlig, hvor partierne lover, at næste år bliver sidste gang, at de trækker penge op af kommunekassen for at dække underskuddet på driften. Skatten holdes i ro, og omfanget af besparelser offentliggøres i eftermiddag.

Af Henrik Fisker

– Jeg synes, at det er ærgerligt, at de øvrige partier forlod forhandlingerne så tæt på målstregen. Jeg tror faktisk, at når vi ser de øvrige budgetudspil, vil forskellene være så små, at vi sagtens kunne have nået et bredt forlig, siger borgmester Henning Urban Dam (S). (Foto: Stevns Kommune)

Stevns: Aftalen om næste års kommunale husholdningsbudget kom i hus onsdag aften i sidste uge, da de tre partier i flertalsgruppen indgik budgetforlig med hinanden. Socialdemokratiet, Venstre og Radikale råder tilsammen over 11 af Kommunalbestyrelsens 19 mandater, og efter, at kredsen af partier i sidste uge skrumpede med først to og dernæst yderligere to partier, var der til sidst kun de tre partier i flertalsgruppen tilbage i forhandlingslokalet på rådhuset.

– Vi har lavet et budget, der omprioriterer, effektiviserer og reducerer på såvel anlæg som drift. Budgettet er ansvarligt og afbalanceret og holder skatten i ro. Samtidig står det helt klart, at det kun har kunnet lade sig gøre, fordi vi for to år siden var forudseende og handlede i tide, da vi valgte at sætte skatten op, siger borgmester Henning Urban Dam (S).

Han tilføjer, at budgetaftalen trods en stram økonomi tilfører “nogle få ekstra midler til opnormeringer på udvalgte områder, hvor det er mest nødvendigt“.

Ærgerligt at de andre gik

Fristen for at indlevere ændringsforslag til det tekniske budget, som forvaltningen har udarbejdet forud for de politiske forhandlinger, udløb mandag efter redaktionens deadline. Her ventes minimum tre forslag på bordet: ud over flertalsgruppen har også SF og Enhedslisten bebudet, at de kommer med deres eget budget, mens Konservative og Nyt Stevns tilsvarende har lovet at komme med et fælles udspil.

Først herefter bliver det offentligt, hvordan de respektive partier ønsker at skære kagen. Her retter interessen sig især på, hvor snittet mellem besparelser og kassetræk skal ligge. Det offentliggjorde flertalsgruppen på et pressemøde mandag eftermiddag den 19- september efter redaktionens deadline. Læs mere herom i næste uges avis.

– Jeg synes, at det er ærgerligt, at de øvrige partier forlod forhandlingerne så tæt på målstregen. Jeg tror faktisk, at når vi ser de øvrige budgetudspil, vil forskellene være så små, at vi sagtens kunne have nået et bredt forlig, siger borgmesteren.

Han tilføjer, at flertalsgruppens budgetforlig indeholder dele, der gør ondt.

– Men når alle har anerkendt præmissen, at vi står et svært sted med økonomien, mener jeg, at alle partier burde kunne se sig selv i det, som vi lægger frem, siger han.

Balance allerede i 2024

Selv om indholdet af budgetaftalen først blev offentliggjort mandag eftermiddag, løftede borgmesteren forinden en flig. Den har tydelig adresse til Konservative og Nyt Stevns, der ikke tror på, at flertalsgruppen når målet om balance mellem indtægter og udgifter i 2025.

– Det skal man ikke tvivle på. Derfor har vi givet hinanden håndslag på, at vi skal nå i mål allerede i 2024 – altså et år før den aftalte tid. Med de tal, som vi har til rådighed i dag, kan vi med andre ord slå fast, at 2023 bliver det sidste år, hvor vi henter penge op af kassen for at finansiere ubalancen i økonomien, siger han.

– Og hvad så, hvis der inden for det næste år kommer nye, uforudsete udgifter?

– Så har vi den politiske vilje til at sikre, at vi overholder vores målsætning, siger Henning Urban Dam.

Skriv en kommentar