(Last Updated On: 21. marts 2020)

Det er naturligt at være bekymret, siger psykolog

Psykolog Annette Lando anbefaler, at man skruer ned for strømmen af nyheder. (Privatfoto)

Omsorg: „Med ingen kan man dele sine inderste tanker. Det vigtigste i verden er man alene med”, sådan sagde digteren Tove Ditlevsen, og det er sikkert så sandt, som det er sagt.

Men, at være alene i en krisetid kan givetvis være svært.

Man er ikke glemt

Corona-krisen har vendt og op ned på de flestes hverdag, og specielt de som er afhængig af hjemmepleje og sociale tilbud kan føle rådvildhed og ensomhed i denne tid.

Stevns Kommune forsøger at opretholde hjælpen til sundhed og omsorg, men dagcentre, væresteder, ledsagerordninger og en række fællesaktiviteter holder lukket.

Psykolog Annette Lando fra Psykologisk Klinik i Hårlev har gode råd til de, som pludselig er kommet til at sidde alene og bekymrede.

– Det er naturligt at være bekymret for smitte og at føle sig ensom lige nu, siger hun og fortsætter:

Men man skal huske sig selv på, at der er en helt særlig grund til, at f.eks. ens pårørende i en periode ikke kommer på besøg. Man er ikke glemt, tværtimod, understreger Annette Lando.

En opringning redder dagen

Psykologen fra Hårlev mener, at det er vigtigt at fortælle f.eks. ældre medborgere, at nødberedskabet er iværksat, fordi alle samarbejder for at tage hensyn til netop dem.

– En gang passede du os, nu passer vi på dig, så du ikke bliver smittet. Sådan kan vi sige til ængstelige familie eller venner, som føler sig ensomme. Det betyder meget at vide, at der er nogen der tænker på én. En telefonopringning kan redde dagen.

Skru ned for nyheder

Annette Lando har heldigvis også gode råd til, hvordan man selv forebygger angst.

– Del dagligdagen op og få faste rutiner, så du har en rytme, selvom det ikke kan erstatte de gøremål, du har haft i foreninger og væresteder.

Lad være med at se nyheder hele dagen og sluk for Facebook en time før sengetid. Ring til nogen i stedet og fortæl om dine bekymringer. Dyrk din hobby, læs en god bog, læg en kabale, lav håndarbejde, lyt til musik, eller hvad som helst, der kan aflede tankerne, er nogle af Annette Landos råd.

Præster sidder klar

De fleste præster i Tryggevælde provsti har på deres kirkers hjemmeside eller facebookside skrevet, at folk er velkomne til at ringe og få ”telefonisk sjælesorg”.
sky

Skriv en kommentar