(Last Updated On: 5. september 2019)

Der var her, på Maglehøjvej, det hele startede. (Privatfoto)

Jubilæum: Det hele begyndte i et træskur ved siden af privatboligen på Maglehøjvej, hvor Lars Pedersen i 1919 åbnede ’Hellested Cycle-, Motor og Autoværksted’.

Lars Pedersen var udlært mekaniker, og fra sit nye værksted reparerede og solgte han både cykler, cykler med hjælpemotor og automobiler.

Navneforandring

Godt 15 år senere, omkring 1926, overtog sønnen, Holger Petersen, forretningen. Ved samme lejlighed blev forretningens navn ændret til ’Hellested Cykleforretning’.

Den opmærksomme læser har måske bemærket, at der også var sket en ændring i familienavnet; det bløde ’d’ i Pedersen var blevet forvandlet til et hårdt ’t’.

– Ja, altså der skete en fejl ved indskrivningen i kirkebogen, og min fars efternavn blev skrevet med t i stedet for d, så vi kom til at hedder Petersen, fortæller Henning Petersen, der sidenhen blev tredje generation i cykelforretningen i Hellested.

Og ny adresse

Forretningen er her flyttet til større lokaler på Bygaden. (Privatfoto)

Med tiden udviklede forretningen og branchen sig, og der blev behov for bedre og større lokaler. I 1934 valgte Holger Petersen derfor at bygge nyt på Bygaden 48, som er der, hvor Hellested Cykelforretning holder til den dag i dag. Også familien flyttede med og boede ovenpå forretning og værksted, så ligesom sin far, er også Henning vokset op med dæk, slanger, kæde- og motorolie.

– Jeg arbejdede i forretningen hele min barndom, for fem kroner i timen, husker Henning Petersen, som stadig lægger lidt arbejdstimer i værkstedet hver uge, selvom han for nogle år siden solgte forretningen.

Henning tog en pause væk fra familievirksomheden, da han – som så mange andre på den tid – blev sendt ud at tjene på en gård. Dernæst kom han i lære som elektromekaniker og gennemgik også den obligatoriske soldatertid, inden han stævnede ud for i en årrække at arbejde som skibselektriker på de store handelsskibe, der sejlede mellem kontinenterne.

I 1970 kom Henning tilbage på landjorden og hjem til Hellested, hvor han fik job som cykel- og knallertmekaniker i farens forretning.

Røvskubbere og elcykler

Forretningen gik godt, og i løbet af 70’erne blev der behov for yderligere plads, hvorfor bygningsmassen på Bygaden 48 blev udvidet med et lager bag forretningen.

Endnu et generationsskifte fandt sted i 1983, hvor Henning købte Hellested Cykelforretning af sin far. Også Henning har gennem tiden udvidet og udviklet, bl.a. blev butikken, der i mange år var på kun 10 kvadratmeter, i 1987 udvidet til godt 40, så der blev bedre plads til udstilling og kundebetjening.

– Hele vejen igennem har vi arbejdet med cykler og knallerter. ’Røvskubberen’ hed den sidst i 40’erne. Siden blev det til lille knallert (som må køre 30 kilometer i timen, red.) og stor knallert (som må køre 45 kilometer i timen, red.). I dag er der ikke mange knallerter tilbage, nu hedder det scootere, forklarer Henning Petersen, der også kan fortælle, at autoværkstedet lukkede ned sidst i 50’erne.

Er fulgt med tiden

Nuværende ejer, Jan Jørgensen, og tidligere ejer Henning Petersen, i forretningens butiks- og udstillingslokale for cykler, cykeludstyr mm. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Netop salget af knallerter har udviklet sig over tid.

– I en periode solgte vi godt 100 knallerter om året, oplyser Henning Petersen.

– Ja, i dag er det under 10 maskiner om året, supplerer den nye ejer, Jan Jørgensen, som købte forretningen i april 2015.

Og de seneste år har også cykelmarkedet undergået en forandring

– Elcykler er blevet en stor del af vores forretning. I dag har vi mange elektriske reparationer, hvor batterierne skal renoveres, fortæller Jan Jørgensen.

Jan Jørgensen var i 2015 allerede indehaver af netfirmaet ’Sportskompagniet’, der sælger alt udstyr og beklædning til triatlon. Derfor kan man i dag også finde både svømmedragter, løbesko, træningstøj mm. i cykelforretningen.

Siden overtagelsen i 2015 er der ikke sket andre udvidelser på Bygaden 48. Til gengæld har Jan Jørgensen udvidet med en forretning på Torvegade 34 i Faxe, ’Faxe Cykelforretning’, som han åbnede i april 2018.

Tilbage til Hellested, hvor 100-års jubilæet fejres med gode tilbud både fredag den 6. og lørdag den 7. september, og med reception på lørdag den 7. september fra kl. 11 til 15, hvor der bliver tændt op i grillen. Og både Jan og Henning vil være til stede hele dagen fra kl. 9 til 15.
rmh

En kvittering fra 1924. Dengang kostede et dæk 8,50 kroner. Såvel prisen som kvaliteten er en helt anden i dag.

 

Skriv en kommentar