(Last Updated On: 2. august 2022)

Nina på to år og iført det fineste skrud havde æren af at klippe snoren og dermed indvie læsehjørnet i Dagplejernes Legestue. (Foto: Henrik Fisker)

Af Henrik Fisker

Store Heddinge: En lille hånd holder fast om en bog om store maskiner og lægger den hos dagplejer Anita. Det er lige den bog, der skal læses nu.

Sammen sætter børn og voksne sig til rette i det nye læsehjørne i Dagplejernes Legestue i Store Heddinge. Der bliver peget og pludret. Ikke alle kan sidde stille og lytte, men det er heller ikke et krav. Faktisk er der ingen krav til børnene med alle de nye bøger. Det handler om lyst og nem adgang til bøgerne.

Netop her hos dagplejebørnene lancerede Stevns Bibliotekerne i juli måned sit projekt BogGlad, som er et tilbud til de allermindste kunder i butikken. Stevns er én af ikke mindre end 78 danske kommuner, der har fået penge af Slots- og Kulturstyrelsen til at styrke de mindste børns læselyst. Også selv om børn under tre år ret beset slet ikke kan læse endnu. Men så kan de i hvert fald få læst højt og se på billeder.

Derfor har børnebibliotekarerne: Lene Rasmussen og Ziska Szemes Lørup haft travlt med at indkøbe et større antal børnebøger, som nu bliver fordelt rundt på alle kommunens daginstitutioner. Omkring 1500 stevnske børn får glæde af bøgerne. Dagplejen fik æren af premieren, mens vuggestuer og børnehaver må glæde sig til efter sommerferien med at modtage deres bøger.

Litteraturen ud til børnene

Bøgerne til de 1500 børn i kommunens daginstitutioner og SFO’er ligger klar på Store Heddinge Bibliotek og vil blive fordelt hen over sommeren. (Foto: Stevns Bibliotekerne)

– Litteratur skal være tilgængelig der, hvor børnene er, og på deres præmisser. Ellers er der så meget andet, der virker mere interessant, forklarer May-Britt Diechmann, biblioteksleder på Stevns Bibliotekerne.

Hun er meget bevidst om, at Stevns er en geografisk stor kommune, hvor adgangen til litteraturen ikke er lige nem for alle.

– Men med alle disse boggaver ud, hvor børnene og de unge bevæger sig dagligt, så kan bøgerne blive et nemmere valg i dagligdagen, tilføjer hun.

I hver institution er der udpeget en voksenambassadør, der har været med til at vælge, hvilke bøger der skulle indkøbes – og ikke mindst, hvordan de skal præsenteres. Efter sommerferien er det planen at samle alle ambassadørerne til en BogGlad-dag for, at de kan inspirere hinanden til, at børnene får mest mulig glæde af bøgerne.

Traktorerne er et hit

I dagplejen glæder dagplejeleder Mette Dyhr Ottesen sig over, at medarbejderne har fået mulighed for at selve at ønske, hvilke bøger der skulle indkøbes.

– Vores børn er ikke så store, så vi har især ønsket os robuste bøger i kraftig indbinding. Vi har fået både læse- og legebøger, og så er bøger med billeder af traktorer og store maskiner virkelig noget, der hitter, forklarer hun.

Dagplejeleder Mette Dyhr Ottesen glæder sig over de nye muligheder, som projekt BogGlad giver for de mindste børn. (Foto: Henrik Fisker)

Dagplejerne har gjort sig umage for at indrette legestuen med spændende miljøer, der understøtter forskellig leg og læring. Og nu er der kommet et læsehjørne til med både sofa og hyggelys, der indbyder til en rolig stund med bøgerne.

– Reolerne er naturligvis i børnehøjde. Børnene skal kunne vælge lige det, der ser spændende ud i deres øjne. Så skal vi voksne nok læse med dem og tale med dem om det, som vi læser og ser. Vi læser allerede meget, for det er en utroligt vigtig del af børns sprogudvikling, og vi tager ofte på biblioteket, hvor vi også kender Ziska og de andre bibliotekarer, men nu er bøgerne endnu mere tilgængelige. Det er vi glade for, da vi netop kan påvirke sprogudviklingen positivt hos de helt små, siger Mette Dyhr Ottesen.

Skriv en kommentar