(Last Updated On: 18. april 2021)

På Stevns sker det søndag den 18. april

Af Klaus Slavensky

Natur: I denne uge trækker op mod 185.000 danskere udendørs for at samle skrald, når Danmarks Naturfredningsforenings (DN) årlige affaldsindsamling løber af stablen.

(Pressefoto: DN)

DN’s lokalafdeling på Stevns har i år arrangeret affaldsindsamling i Holtug Kridtbrud.

Miljøminister med på Fyn

Mandag blev der taget hul på en hel uge i affaldsindsamlingens tegn, og det skete i Odense hvor miljøminister Lea Wermelin, og DN-præsident Maria Reumert Gjerding gav en hånd med.

I hele landet skal børn og voksne ud med sække, handsker og gribetænger for at gøre forårsrent i naturen og i de danske byer.

Det skal de som led i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling, hvor familier, foreninger, skoler, daginstitutioner, virksomheder, m.fl. samles om at befri Danmark for henkastet skrald.

I løbet af hverdagene skal 143.000 børn fra skoler og daginstitutioner i hele landet ud at samle affald. Ved redaktionens afslutning havde 80 børn tilmeldt sig på Stevns.

Lokale indsamlinger

Affaldsindsamlingen kulminerer i weekenden, når op mod 42.000 danskere skal ud at samle ind.

Danmarks Naturfredningsforening på Stevns har arrangeret affaldsindsamling ved en af Stevns Klints helt store naturperer, Holtug Kridtbrud, søndag den 18. april kl. 10-13.30
Det sker i samarbejde med Verdensarv Stevns, Stevns Kommune og Naturstyrelsen. Undervejs fortæller Naturvejleder Rasmus Elvekjær fra Stevns Kommune og Naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen om hvordan vi som besøgende påvirker naturen.

Man mødes ved parkeringspladsen ved Holtug Kridtbrud, og der afsluttes også, og arrangørene byder på lidt varmt at spise og drikke.

Fokus på takeaway

Hvert år laver Danmarks Naturfredningsforening en opgørelse over, hvor mange kilo affald og hvor mange dåser der er blevet samlet på affaldsindsamlingen.

Som noget nyt bliver de frivillige indsamlere også bedt om at tælle burgerpapir, kaffekopper, og hvad de ellers finder af emballage fra takeaway.

På årets affaldsindsamling sætter Danmarks Naturfredningsforening nemlig fokus på alt det takeaway-affald, der bliver smidt på gaden og i naturen, som er en affaldstype, som foreningen forventer at finde særligt meget af efter et år med corona, hvor takeaway-salget er vokset, og hvor danskerne samtidig har brugt naturen mere.

Mærkelige fund

Der er ingen grænser for, hvad folk kan finde på at smide i naturen, og gennem årene har indssmlerne fundet mange mærkelige ting, som f.eks. pengeskabe, musikinstrumenter, pistoler, dildoer, tarteletter, badekar og en positiv graviditetstest. Det er ikke til at vide, hvad der bliver fundet i år, men mon ikke mundbind kan blive et stort »hit«.

Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet.

I 2020 blev der på landsplan fundet 53.000 kilo affald, heriblandt 3.300 mundbind.

Stevns indsamling 2021

Formanden for Danmarks Naturfredningsforening Stevns, Michael Løvendal Kruse , oplyser, at indsamlerne på Stevns i 2020 fyldte 11 poser med 55 kg affald, og det meste var plastik.

– Vi starter kl. 10, og regner helt klart med at være færdige, så vi kan spise varm mad kl.13:30. Forplejningen er gratis, og vi forventer at folk får en god oplevelse, lidt viden, fylde maver, og måske en gratis vest, med sig hjem, fortæller han og slutter:

– Der er kaffe og morgenbrød til at starte på, og til sidst en varm ret. Tilmelding er nødvendig, og på grund af corona er der er begrænset antal pladser, lyder det fra Michael Løvendal Kruse.
Så vil man gøre natruren en tjeneste, så kan man tilmelde sig med mail til stevns@dn.dk, senest den 15. april, og møde op ved Holtug Linievej 67.

Skriv en kommentar