(Last Updated On: 10. maj 2022)

Stevns: I mange hjem var levende lys sat i stuevinduerne onsdag den 4. maj for at mindes Danmarks befrielse i 1945.

(Privatfotos)

Også Hjemmeværnskompagni Stevns og de stevnske soldaterforeninger højtideligholdt dagen. Om eftermiddagen blev der lagt krans på Korsnæbsvej i Rødvig ved mindesten for Poul Emil Rosenstand Jacobsen, samt ved 5. maj stenen i Gjorslev Bøgeskov, mens der om aftenen var mindehøjtidelighed i Højeruplund, hvor den samlede fanekommando gik ind til 5. maj stenen i mindelunden.

Borgmester i Stevns Kommune Henning Urban Dam (S) holdt tale og indledte med frihedsbudskabet, hvor Johannes G. Sørensen, fredag den 4. maj 1945 kl. 20.30. meddelte i radioen at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde overgivet sig. Herefter omtalte borgmesteren blandt andet situationen i Ukraine, at der igen er krig i Europa.

Alle sang en Lærke Letted akkompagneret af Freda Kristiansen på tværfløjte, og sluttelig lagde Kompagniets historiker Hans A. Hansen og Kompagniets chef KN John Outzen en krans fra Hjemmeværnet ved mindestenen.

Aftenen sluttede på en fyldt Hjemmeværnsgård, hvor Per Dreyer Nielsen fortalte om modstandsbevægelsen på Stevns og om jødetransporterne.

Skriv en kommentar