(Last Updated On: 15. juni 2019)

Overalt på Stevns fejres 800-året for Dannebrog, som f.eks. her med flagallé i Strøby.
(Foto: Klaus Slavensky)

Flagdag: Danmarks-Samfundet har netop udgivet en bog på 48 sider i flag-format om nationalflaget.

Det er sket i anledning af markeringen af 800-året for myten om, at Dannebrog faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i Estland i 1219.

Ny bog om flaget

Valdemarsdag den 15. juni er lig med Dannebrog, og det fejres overalt i Danmark, også flere steder på Stevns.

Bogen “Dannebrog 800” fortæller om flaget som identitetssymbol, om legenden, hvordan det først blev kongens banner fra 1300-tallet til folkets flag efter 1800-tallet.

Bogen, som er skrevet af Hans Christian Bjerg, beretter også om Dannebrog som nationalsymbol under første verdenskrig, ved Genforeningen i 1920 og under den tyske besættelse.

Gigantisk Valdemarsdag i Karise

En del af myten om Dannebrog er, at det blev grebet af Karl af Rise, der var borgherre på Karisegård, så derfor har Karise sit eget byvåben med Karl af Rise i flaget, og gør naturligvis særlig meget ud af fejringen af Dannebrog.

Hele “Dannebrogsugen” er der arrangementer, og på selve Valdemarsdag, lørdag den 15. juni, er der Middelalderfestival i byen, som kulminerer med opførelse af slaget ved Tallin. Her vil to hære udkæmpe det historiske slaget, og alle kan tage sværd og skjold med og blive en del af det store slag. Og i Karise vil Dannebrog også falde ned fra himlen – sådan helt bogstaveligt. Aversi Faldskærmklub kommer nemlig dalende ned fra himlen med Dannebrog.

Sange om Dannebrog

Den danske sangskat rummer flere eksempler på Dannebrog når fædrelandet skal skildres.

Ofte er sangene inspireret af tidsperioder med krige eller op og nedgangstider for landet.

Der er f.eks. “Der er ingenting som maner” fra 1917, Ingemanns “Fra himlen er du faldet”, “Vaj højt, vaj stolt og frit vort flag”, og så er der også “Højt fra træets grønne top” og slet ikke at forglemme Roliganssangen “Vi er røde, vi er hvide”.

Der er dog også kritiske røster iblandt, som da digteren Otto Gelsted i 1930’erne skrev: “Stryg det grimme kors af flaget, gør det rødt!”

sky

 

Skriv en kommentar