(Last Updated On: 17. oktober 2016)

Anita har taget fotos af fiskeleret beliggende syd for trappen i Højerup. Her er fiskeleret tydeligt at se, og billederne er taget, mens der var højvande og pålandsvind, og trods vejrforholdene oplyser Anita, at man sagtens kan komme dertil, at det er publikumsvenligt og sikkert. (Fotos: Anita Pedersen)

En skandale af dimensioner er i øjeblikket under opsejling i Højerup. De ansvarlige politikere må gribe til besindighed og tage ansvar.

Der er ikke den stevnsboer, som ikke er bekendt med historien om klinteskredet den 16. marts 1928, hvor dele af Gl. Højerup Kirke styrtede ned.

Millioner af turister fra nær og fjern har igennem årene valfartet til Højerup for at betragte dette spektakulære syn af den delvis nedstyrtede kirke og skredet på forstranden. Der er ikke den turistguide, der ikke rummer historien om den gamle kirke og skredet. Den gamle kirke og hele forstranden med skredet foran kirken med resterne fra kirkegården er nemlig en del af historien. Det er en del af vores kulturarv, ikke kun for os i Højerup men for alle i hele Danmark.

Men i Stevns Kommune er der nogle, der har glemt, hvordan det hele startede. Har glemt, historien om den gamle kirke. Har glemt historien om skredet. Har glemt, at Stevns netop er kendt for dette. Har glemt, at det historisk ikke er fiskeleret, vi er kendt for, men at det er for skredet og den gamle kirke.

Lige nu er der er nogen i kommunen, der har en plan. Kommunen ønsker at ødelægge en del af skredet foran den gamle kirke. Kommunen vil simpelthen grave dele af skredet væk for at synliggøre noget fiskeler – noget fiskeler, som man faktisk ikke ved, om er til stede eller ej under skredet. De vil ødelægge det landskabelige – smadre skredet foran kirken. Smadre historien – smadre skredet, som rummer historien om kirken og kirkegården, der faldt ned. Hvorfor? Ved politikerne egentlig, hvad det er, de har sagt ja til?

Man kan undres, for hele to steder, henholdsvis 50 meter og 100 meter syd for trappen, er fiskeleret synligt. Det er to steder, der er publikumsvenlige – to steder man nemt kan komme til. Hvorfor formidler man ikke fiskeleret her i stedet for at smadre en del af vores kulturarv?

Kære politikere i Stevns Kommune. Det er en ommer. I må have taget en beslutning på et ikke godt nok oplyst grundlag. Lad være med at ødelægge vores alles kulturarv. Beskyt den i stedet.

Med venlig hilsen

Anita Pedersen
Hærvejen 10
Højerup

 

Skriv en kommentar