(Last Updated On: 4. juli 2022)

March gennem Algade i Store Heddinge, da det lokale hjemmeværnskompagni modtog sine fæller fra Sverige. (Privatfoto)
Stevns: Der blev holdt nordisk stævne med det danske hjemmeværns kompagni på Stevns og det svenske hjemmeværn fra Västmannland i dagene 17. -20. juni.
Og det var med en helt anden venskabsånd end da salig Svend Gønge red rundt på den stevnske halvø.

En epoke er slut

De fleste af os kender beretningerne fra den dansk-svenske krig i 1657-1658.
Stevns var en del af datidens Gøngeland, og Svend Gønges tro væbner, Ib Abelsøn, var født i Lyderslev. Og Kulsti Rende ved Holtug blev dannet, da Svend Gønge og hans mænd trak den onde Kulso ud på en isflage, og hun stemte så meget imod, at der blev skabt en dyb rende. Også Gjorslev og Store Heddinge indgår i fortællingerne om Gøngehøvdingen.
Men i midten af juni var Gønge-tiden og fjendskabet glemt, for siden 1964 har medlemmer af Hjemmeværnskompagni Stevns og det svenske Hjemmeværn fra Västmannland hvert andet år været på gensidige besøg i henholdsvis Sverige og Danmark.
Og måske er det sidste gang, idet den svenske Hjemmeværnskommando har nu besluttet, at dette gensidige venskabssamarbejde skal slutte efter 58 år, så besøget i sidste weekend blev det sidste.

Og Danmark vandt

De svenske hjemmeværnsfolk ankom til Store Heddinge fredag aften kl. 18.00, hvor de blev modtaget på torvet af Hjemmeværnskompagni Stevns.
Efter modtagelsen gik de to enheder gennem Store Heddinge by med sækkepiber og tromme i spidsen ud til Hjemmeværnsgården, hvor de svenske gæster blev fordelt til de danske værter, hvilket i en del tilfælde var et gensyn med gamle venner efter 4 år, grundet coronaen, fortæller Hans A. Hansen fra Hjemmeværnskompagni Stevns.
Lørdag stod der skydning i Jægerspris på programmet. Dagen blev afsluttet med en fest på Hjemmeværnsgården. Her blev præmierne for dagens skydninger også uddelt.
– Vinder af vandrepokalen Hemvärnens Vandringspris gennem 30 år, ”Kanonen”, blev vundet af de stevnske hjemmeværnsfolk. Den er nu vundet 8 gange af Danmark og 7 gange af Sverige, oplyser Hans A. Hansen og fortsætter:
– I forbindelse med præmieoverrækkelsen blev chefen for Hjemmeværnskompagni Stevns, John Outzen tildelt det Svenske Hjemmeværns Bronzemedalje. Kompagnichefen kvitterede ved at overrække det stevnske hjemmeværnskompagnis gaveskjold til den svenske chef, Christer Larsson.
sky

Skriv en kommentar