(Last Updated On: 17. september 2020)

Stevns: Siden i fjor har der fundet gensidige møder sted mellem danskkursister fra Ratekau ved Lübeck i Tyskland og tyskkursister fra AOF i Næstved og Haslev.

(Privatfoto)

Det er et EU-støttet projekt, kultKIT, der i forbindelse med den kommende tunnel under Femernbælt går ud på at knytte bånd mellem borgerne i det gamle Storstrøms Amt og borgerne i Landkreis Ostholstein.
Projektlederne er Fritz Reuter, hvis danske hustru, Birgit Reuter, underviser i dansk på aftenskolen i Ratekau og Hans-Willy Bautz fra Haslev, der underviser i tysk hos AOF.
Projektet går ikke alene ud på, at man skal lære hinanden bedre at kende på tværs af landegrænsen, men også at man får nogle kulturelle oplevelser ved de gensidige besøg. Således havde Hans-Willy Bautz organiseret, at de tyske gæster sammen med deres danske værtsfolk ved et besøg på Stevnsfortet fik et godt indblik i situationen under den kolde krig. Gæsterne blev delt op i to grupper, en dansksproget og en tysksproget. Nogle af tyskerne er så gode til dansk, at de gik med i den dansksprogede gruppe.
Efter besøget på Stevnsfortet var der hyggeligt samvær med spisning af højt belagt smørrebrød på Traktørstedet Højeruplund, hvorefter man benyttede lejligheden til at besøge den gamle kirke, hvor man fik historien om det store skred i 1928, der blandt andet rev kirkens kor og en del af kirkegården med sig i afgrunden.
De tyske gæster gav udtryk for, at de havde haft en dejlig dag på Stevns med historiske, sproglige og kulinariske oplevelser. Der var en udtalt begejstring for det danske smørrebrød.
Alt efter hvilket sprogligt standpunkt man var i besiddelse af, blev der indbyrdes talt enten dansk eller tysk.

Skriv en kommentar