(Last Updated On: 8. oktober 2019)

Rita Berntsen (tv) og Birgit Ottesen sidder her i forsamlingshusets store sal, der kan rumme op til 100 personer. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Himlingøje: Hver uge – og det flere gange om ugen – benytter den lokale gymnastikforening sig af det nyligt renoverede gulvareal med højt til loftet, som man finder i den store sal i Himlingøje Forsamlingshus.

Her har Himlingøje Gymnastikforening hold med både motionsgymnastik M/K og to yogahold – også for såvel damer som herrer. Klubbens bordtennisspillere stiller borde op til kamp både onsdag, torsdag og fredag, mens aktivitetsklubben mødes én formiddag om ugen til hygge og kreativt nørkleri. Dertil kommer petanque og det årlige cykelløb ’Vallø Rundt, der har forsamlingshuset som startområde.

Også Himlingøje Bylaug bruger det mere end 100 år gamle hus til flere af deres arrangementer, der blandt andet tæller foredrag, sangaftener og den meget populære juletræsfest.

Visiongruppe nedsat

Bestyrelsen i Himlingøje Forsamlingshus glæder sig over samarbejdet med byens øvrige foreninger, for det udvikler huset, til gavn for byens borgere.

– Det er ikke i alle byer, at der er tradition for samarbejde, men her i byen har vi arbejdet målrettet for at få skabt et godt samarbejde foreningerne imellem, fortæller forkvinden for Himlingøje Forsamlingshus, Birgit Ottesen.

Derfor tog foreningerne for nylig kontakt til frivillighedscentret i Hårlev. Frivillig i centret, Flemming Sten Petersen, tilbød sin hjælp og kom på besøg, hvor han fungerede som facilitator, da de tre foreninger mødtes for at udvikle og udveksle gode ideer, der kan skabe mere fællesskab i byen.

Nu er en visionsgruppe blevet nedsat, og de arbejder i bedste treenighed sammen for at skabe gode rammer og liv i den lille landsby, der tæller i omegnen af 110 husstande.

– Vi har i den grad brug for hinanden, og vi hjælper gerne hinanden, når der sker noget i byen, forklarer forsamlingshusforkvinden.

Menighedsrådet er også velkomne, når de har brug for et sted at være. For selvom huset har eksisteret i mere end 100 år, så skal det bruges.

– Det er vist nok fra 1905, nogle siger, at det er endnu ældre, kan forsamlingshusets kasserer, Rita Berntsen, oplyse.

Hun kan også fortælle, at huset – vist nok siden sin begyndelse – har dannet rammen om den årligt tilbagevendende og meget populære juletræsfest, der fjerde juledag hiver folk til huse fra nær og fjern til dans om træet med lystig julemusik, sjov underholdning og godteposer til alle børnene.

Birgit Ottesen (tv) og Rita Berntsen foran indgangen til det gule forsamlingshus. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Regner ind i salene

Bestyrelsen og andre frivillige har de seneste år haft travlt med forskellige udbedringer og nyindkøb til huset, der ofte udlejes til private fester og sammenkomster.

I den store sal er plads til 100 gæster, mens den lille sal kan rumme 40 personer. Ialt er der service til 80 personer, og huset har et velfungerende industrikøkken, hvor maden kan tilberedes og serveres fra.

For seks år siden blev der indrettet handicaptoilet, og i samme omgang blev indgangen gjort handicapvenlig. 2016 bød på et uforudset og bekosteligt kloakarbejde. De seneste to år er gulvet i begge sale blevet udskiftet. Med en flot donation fra Veluxfonden er der indkøbt 20 nye borde – hvoraf 12 er på hjul – og 60 stole. Vaskerifonden har bidraget til nyt gulv i køkkenet samt en ny foldedør mellem de to sale.

Nu har endnu en udfordring vist sig: Det regner ind, og en stor del af taget trænger til udskiftning.

Nøgleringe og halv leje

Alt sammen koster det penge, som ikke kan dækkes af indtægterne fra udlejningen.

– Vi søger fonde, men det er sjældent, at de giver til renovering, så nu startet vi projekt ’Støt taget’ op, fortæller Birgit Ottesen.

De kommende måneder vil der være forskellige tiltag, og al overskud går til taget.

I sidste uge var der foredrag og på søndag den 13. oktober, er der stor café-bytte-loppe-dag mellem kl. 11 og 15. Det bliver en dag, hvor man både kan bytte og købe planter, frugter, tøj, legetøj og andre gode sager.

Der kommer også besøg af et par af de alpakaer, som til daglig bor lidt uden for byen, og så kan man få love at prøve et slag bordtennis. Al overskud fra kaffe- og kagesalget vil gå til tagprojektet.

Foreningen har desuden fremstillet 100 nøgleringe med forskellige motiver af forsamlingshuset, som man kan erhverve sig for en halvtredser. Endelig kan man for et bidrag på 150 kroner – eller gerne mere – få et tilgodebevis med hjem, der giver en retten til, indenfor en nærmere fastsat periode, at leje forsamlingshuset til halv pris.

Bestyrelsen håber, at mange vil kigge forbi på dagen og tage godt i mod de nye tiltag. Og alle er velkomne til at kigge forbi fra både nær og fjern.

Et andet vigtig ’Støt taget’-initiativ er Løvfaldsfesten den 1. november kl. 18, med menu fra Kokken og Jomfruen og levende musik ved et pop-rock band for kun 300 kroner.

Tirsdag den 15. oktober kommer Dansk Folkehjælp på besøg i anledning af ’Danmark redder liv. Her vil de fortælle om muligheden for at blive førstehjælper, og hvad der skal til for at blive frivillig.

Og den 1. søndag i advent bliver der serveret gløgg og æbleskiver.

Årets sidste arrangement er den 28. december med den traditionsrige juletræsfest for børnene.

Går til materialeindkøb

De indsamlede penge skal dels gå til bortskaffelse af det gamle tag, dels indkøb af materialer til et nyt. Til gengæld har frivillige meldt sig til at forestå selve arbejdet med at udskifte tagpladerne, og en tømrer fra byen stiller stillads og kyndig vejledning til rådighed.

Og arbejdet er så småt gået i gang, så huset kan overleve endnu en vinter.

– Det ville være en katastrofe, hvis Himlingøje ikke havde sit eget forsamlingshus. Selvom vi har to togstationer og gode internetforbindelser, så ville byen blive til et kedeligt parcelhuskvarter, lyder det samstemmende fra de to bestyrelsesmedlemmer, der sammen med de andre frivillige ufortrødent fortsætter det ihærdige arbejde med at holde liv i landsbyen og huset i god form.
rmh

Skriv en kommentar