(Last Updated On: 20. oktober 2021)

Skolevalg gør Socialdemokratiet til det største parti

Af Klaus Slavensky


Viceskoleleder Thomas Bläske Vestergaard og lærer Simon Sommer uddelte stemmesedler til eleverne på Hotherskolen i Hårlev

 

Stevns: I sidste uge var der skolevalg, også på de stevnske skoler, hvor 337 elever deltog.
30 stemte blank, og 8 afleverede ugyldige stemmesedler.

Rødt landsresultat

Valgresultatets sejrherre var Socialdemokratiet, både på landsplan og på Stevns.
På landsplan løb Liste A med 23,5 pct. af stemmerne, og på Stevns fik partiet hele 26,6 pct, men stadig det største parti.
På Stevns dog skarpt efterfulgt af Liberal Alliance, der opnåede 23 pct., som er væsentligt højere end borgmesterpartiet Venstre, som blot fik 5,4 pct. af alle stemmer.
Landsresultatet viser, at rød blok (A, F, Ø og R) fik 57,4 pct, over for blå bloks (C, D, I, K, O og V) 42,6 pct. Anderledes ser det ud på Stevns, hvor blå blok har opbakning fra 46,6 af de unge vælgere mod rød bloks 42, 1 pct. Hvis man regner Veganerpartiet, Kristendemokraterne og Alternativet med, som ikke opstiller på Stevns, er tallet for blå tilslutning oppe på 51,5 pct.

Hårlev er også rød

På Hotherskolen deltog 76 ud af 94 elever i valget, hvilket samlet giver en stemmeprocent på 81 pct.
– I valget deltog vores 8. og 9. klasser samt elever svarende til 8.-9. årgang fra vores specialklasser, velkomstklasser samt Dagskolen. Inden valget var partierne blevet gennemgået i klasserne og i nogle af klasserne havde eleverne selv undersøgt partiernes politiske holdninger, fortæller viceskoleleder Thomas Bläske Vestergaard.
Valgresultatet på Hotherskolen gav Socialdemokratiet 30 pct., Radikale 9 pct., Konservative knapt 4 pct., Nye Borgerlige 5 pct., SF næsten 8 pct., Liberal Alliance 15 pct., DF fik små 7 pct., Venstre tæt på 4 pct. Enhedslisten, Veganerpartiet, Kristendemokraterne og Alternativet fik nul stemmer.

Privatskoler delte

Strøbyskolen gav til gengæld Enhedslisten næsten 8 pct., veganerpartiet 2 pct., og Kristendemokraterne en halv pct.
Her var Socialdemokratiet store med 22,9 pct., men overhalet af Liberal Alliance som fik 28,4 pct. Venstre dykkede til 7,2 pct., hvorimod Konservative klarede hele 10 pct.
På Store Heddinge Skole lå Socialdemokratiet i top med 32 pct, og her dalede LA til 17 pct. som det næststørste parti fulgt af Nye Borgerlige med 14 pct. De øvrige partier fik under 10 pct.
Friskolerne havde markante andre resultater, som f.eks. Stevns Friskole, hvor de Radikale snuppede sejren med 28 pct. fulgt af Konservative med 16 pct. På Skelbækskolen fik rød blok et supervalg med næsten 30 pct. til Socialdemokratiet og 23 pct. til SF.

Politiske kommentarer

Borgmester Anette Mortensen (V) siger i en kommentar, at det naturligvis er foruroligende at Venstre ligger så lavt ved skolevalget.
– Jeg håber sørme ikke, at det er et resultat vi kan overføre til kommunalvalget. Der kan være mange bagvedliggende årsager til at det ser sådan ud og det skal jeg ikke gøre mig klog på. Det eneste jeg hæfter mig ved, er at skolevalget er bygget op omkring landspolitik og ikke lokalpolitik. Der kan være store nuancer fra landspolitik til lokalpolitik, og mig bekendt har vi ikke været repræsenteret med lokale kandidater til skolevalget. Når det er sagt, så har jeg været fortaler for at Stevnsskolerne skulle deltage i skolevalget, da jeg mener at det er en vigtig del af skolegangen også at blive introduceret til det demokratiske valg, lyder det fra Stevns’ borgmester.
Socialdemokratiets førstemand og bejler til borgmesterposten kalder valgresultatet fra skolerne for en ”glædelig nyhed.”
– Jeg er tilfreds med, at så mange elever på Stevns har arbejdet med og forholdt sig til politik i forbindelse med skolevalget. Vores demokratiske dannelse er afgørende for at bevare og udvikle vores demokrati, siger Henning Urban Dam (S), og fortsætter:
– Skolevalget på Stevns viser stor tilslutning til Socialdemokratiet og det er jeg meget tilfreds med. Jeg vil gerne rose DSU for deres store og vigtige arbejde, Mette Frederiksen og regeringen for deres ansvarlige håndtering af Covid 19 pandemien i Danmark, samt mange øvrige politiske tiltag for at skabe et mere lige, retfærdigt, grønt og frit Danmark, med gode muligheder i alle dele af landet. Disse forhold og det at vi lokalt har vi været afgørende for den førte politik i de sidste 5 år, tror jeg har været afgørende for de unges valg, slutter liste A’s borgmesterkandidat.

 

Både borgmester Anette Mortensen (V) og Socialdemokratiets borgmesterkandidat har kommenteret skoleelevernes politiske valg. (Arkivfoto)

Skriv en kommentar