(Last Updated On: 18. december 2020)

Opskriften på ægte stevnskirsebærsovs kommer fra værtsparret Palle og Tina Møller fra Vallø Slotskro. (Arkivfoto)

Jul: Stevnsbladet bragte i 2018 en lang række artikler om det helt særlige stevnskirsebær.

Det sure, skønne, bær har en historie tilbage til 1600-tallet, og blev verdensberømt som ingrediens i “Cherry Heering Likør”.

I 1946 startede Gudmund Jørgensen Vallø Konservesfabrik i landsbyen Vedskølle lidt syd for Køge, og påbegyndte produktionen af marmelade, konserveres og saft, og blev kendt som »saftkongen«.

I dag har Allan Møller i Valløby overtaget titlen og producerer den sunde kirsebærsaft Gikisa på sin 15 hektar store plantage, som er den største på Stevns.

Unik opskrift

I anledning af julen har restauratørparret Palle og Tina Møller fra Vallø Slotskro, som blevet kåret som Sjællands bedste restaurant 2017, taget de historiske stevnskirsebær til sig, og har givet Stevnsbladet denne unikke opskrift på en kirsebærsovs, der bør ledsage enhver risalamande på Stevns.
sky

Opskriften fra Vallø Slotskro

Det skal du bruge:

  • 400 g ustenede stevnskirsebær, men man kan også bruge glas med syltede stevnskirsebær.
  • Fintrevet skal og saft af 1 usprøjtet appelsin
  • 2-3 spsk. rørsukker
  • 1 spsk. kirsebæreddike
  • 1 hel kanelstang
  • 1 hel stjerneanis
  • ½ vaniljestang, skrab kornene ud
  • Ca. 1 spsk. maizena 1 dl. portvin

Sådan gør du:

  • Bland vaniljekorn med sukker.
  • Kom kirsebær i en gryde sammen med fintrevet appelsinskal og appelsinsaft, sukkervanilje, eddike, kanel, og stjerneanis.
  • Bring gryden i kog, og lad bærrene koge igennem i 3-4 min.
  • Kom portvin i, smag til, evt. med mere sukker.
  • Rør maizena ud i lidt koldt vand, og hæld det i kirsebærsovsen under omrøring, lidt ad gangen.
  • Lad sovsen koge i 1 min, så den tykner, og smag evt. til med ekstra sukker og eddike.
  • Server sovsen lun.

Kilde: Palle Møller, Vallø Slotskro

Skriv en kommentar