(Last Updated On: 22. november 2019)

Det sker af sikkerhedsmæssige årsager efter at et stykke puds styrtede ned fra loftet. Selskabet Højeruplund forventer, at kirken først genåbner til foråret

Et stykke af pudset i loftet røg ned kun en halv time før et bryllup skulle holdes i kirken. (Foto: Søs Savage)

Højeruplund: Stevnsbladet kunne i sidste uge berette om et bryllup, der nær var blevet aflyst, fordi en del af loftet i den gamle kirke i Højerup var faldet ned, kort før vielsen skulle finde sted.

Det endte dog lykkeligt, for parret sagde ja til hinanden – og de opdagede aldrig, at en aflysning havde været faretruende nær.

Skyldes fugt og rust

Formanden for Selskabet Højeruplund, Jens Carl Jørgensen oplyser til Stevnsbladet, at pudset faldt ned fra loftet, fordi der var rust i de søm og den ståltråd, som er med til at holde det oppe.

Kjeld Borch Vesth, der er arkitekt fra Slots- og Kulturstyrelsen, er blevet orienteret om hændelsen. Han oplyser, at det ikke er første gang, dele af loftet er faldet ned og at skaderne tilsyneladende sker langs ydermuren, hvor fugt fra taget har medført rust i bæringen.

Mureren er nu ved at udbedre skaden i loftet, hvilket forventes at tage cirka en uge.

– Derefter vil murer og arkitekt tage prøver forskellige andre steder i loftet for at vurdere standen og behovet for udskiftning af pudslaget nu. Eventuelt arbejde af denne art vil blive udført i løbet af vinteren, siger formanden for Selskabet Højeruplund.

Genåbner 1. april 2020

For at forebygge, at lignende hændelser sker fremadrettet, har arkitekt og murer foreslået, at terracottavæv opsættes med rustfri tråd og fastgøres til loftsbrædderne med rustfrie kramper.

– Indtil videre holder vi af sikkerhedsmæssige årsager lukket for publikum, mens bryllupper – og andre små grupper i kort tid – kan komme ind. Vi forventer at åbne for publikum igen til sommersæsonen med start 1. april 2020, oplyser Jens Carl Jørgensen.
rmh

Skriv en kommentar