(Last Updated On: 29. oktober 2018)

Forsamlingshuset lever

Formand Rikke Bindslev og bestyrelsesmedlem Erland Nysom foran Lille Heddinge Forsamlingshus, som de håber at lokale firmaer vil støtte, så vedligeholdelse og nye aktiviteter kan blive en realitet. (Foto: Klaus Slavensky)

Lille Heddinge: 1936. Hvad skete der?

Den spanske borgerkrig udbrød. Hitler holdt OL i Berlin. Den danske svømmer Ragnhild satte verdensrekorder. Stauning havde sin tredje regering. Man begravede forfatterne Kipling og Gorki, og skuespiller Robert Redford og sanger Siw Malmkvist blev født.

Fra bondebal til disco

I Lille Heddinge byggede man et forsamlingshus dette år, og det står der endnu.

Sidste torsdag var det rammen om TV Øst-udsendelsen ”Mit kæreste eje”.

Men i årernes løb har det været brugt til meget forskelligt.

Tidligere formand for Lille Heddinge Forsamlingshus, Harry Jacobsen, som er legendarisk kendt for sin roste flæskesteg. (Foto: Klaus Slavensky)

Den tidligere formand, Harry Jacobsen, som er berømmet for sin flæskesteg til den årlige julefrokost, kan berette om hvordan der har været indkvartering af soldater under militærøvelser.

– I 1970’erne blev der bygget til, og afholdt Disco 72, som tiltrak over 200 langvejs fra, husker Harry Jacobsen, som ofte var ”barvagt” dengang, da diskotek var toppen af poppen.

Smuk teatersal

Den maleriske teatersal er den oprindelige sal, men scenen blev bygget til i 1940’erne, da dilletantteater var den store dille.

– Præsten mente, at der skulle være noget for de unge. Og naboen Edith afgav en del af sine have, og bl.a. Stevns Amatørscene brugte det, fortæller Harry Jacobsen.

I dag er Rikke Bindslev formand, og sammen med Erland Nysom viser hun rundt i det smukke værested.

Plads til 100

Salen er holdt i det oprindelige pittoreske udseende, men køkken og toiletter er up-to-date.

– Vi har haft en arkitekt til at rådgive os, og vi laver løbende vedligeholdelse af huset, fortæller Rikke Bindslev, som har boet i Lille Heddinge i tre år.

– Vi lejer det ud et par gange om måneden, og konfirmationer og runde fødselsdage er det store hit, forklarer hun.

Der er plads til 100, og der må laves mad.

Landsbypuljen

Der bor mellem 150-200 i Lille Heddinge, og der er godt 25 medlemmer, som betaler 125 kr. om året, så der skal søges i bl.a. Landsbypuljen for at få det til at løbe rundt.

– Men vi er gældsfrie, understreger Erland Nysom, og han tilføjer:

– Det er vigtigt, at et lokalsamfund har et mødested, men vi har været nødt til at sige nej til ungdomsfester, de blev for vilde. Det er kedeligt, for vi var berømte for lørdagsballer.

Idékatalog på vej

Rikke Bindslev er optimist for fremtiden. Hun arbejder på et idékatalog med f.eks. planer om voksen-fastelavn, byvandringer og meget andet.

– Men vi fastholder også traditionerne med bl.a. julestue, og så er der borgermøder, som f.eks. om trafikplaner i november, siger hun.

Der er også plads til tilbagevendende aktiviteter som patchwork-gruppen, der snart kan fejre sit træf nummer 50.
sky

Skriv en kommentar