(Last Updated On: 10. maj 2022)

En læser mener at have opklaret mysteriet om lerkrukken fra Varpelev.

Mysteriet opklaret. Krukken er en vandafkøler. (Foto: Klaus Slavensky)

Gevnø/Varpelev: Den 9. marts bragte Stevnsbladet en artikel om familien Hansen, der på familiegården i Varpelev fra1888, havde fundet en krukke, på gårdens loft.

– Den har stået der altid, men jeg har aldrig set den i funktion. Den stod i en skunk på loftet, fortæller Lars Ove Hansen, der tog den mystiske krukke med sig, da han i 2019 flyttede til Hårlev.

Ingen har kunnet give Lars Ove Hansen en forklaring om krukkens funktion, men nu kommer keramiker, Ivar Dahlmann Olsen fra Gevnø, med et bud.

– Jeg har undervist i fysik og interesserer mig for fremmede kulturer mm. Så, da jeg så billedet med krukken og stativet, tænkte jeg straks at det er en vandkøler, oplyser Ivar Dahlmann Olsen, som forklarer hvordan den lavbrændte og porøse beholder i et metalstativ fungerer:

– Man sætter krukken i stativet, i skygge og træk, fylder den med vand og sætter en prop i, eller overdækker, det store hul i halsen. Der sker nu det at vandet i krukken langsomt vil trænge gennem krukkens sider. For at der ikke skal opstå undertryk i krukken er der det lille hul i siden af halsen, siger han.

Han forklarer, at når overfladen på krukken bliver fugtig, så begynder vandet at fordampe. For at vandet kan fordampe skal der energi til, damp er mere energi rigt end flydende vand. Den energi kan dampen kun få fra det vand der er i krukken, der derfor mister energi = bliver koldere!

Stativet sikrer at meget af krukkens overflade kan blive udsat for træk, så køler den mere effektivt.

– Krukken så ikke så stor ud, så derfor var det måske praktisk med to. Jeg har i Egypten set nogle pænt store krukker til dette brug, jeg måtte forklare virkemåden for vores eller meget vidende turfører, der var egyptiolog, siger Ivar Dahlmann Olsen, som også har dette råd: Du kan prøve at rulle en flaske øl/vand/hvidvin ind i flere lag fugtigt avispapir, og sætte den i træk eller foran en ventilator. Når papiret er tørt, eller før, er drikkevaren klar til nydelse.

Ifølge Weilbachs Kunstnerleksikon har Ivar Dahlmann Olsens egne keramiske arbejder, skabt stringente krukker med korrespondance mellem formen og den konkrete bemaling og han arbejder med den kvindelige model som grundlag.
sky

Skriv en kommentar