(Last Updated On: 6. december 2019)

Realdania, Naturstyrelsen og Stevns Kommune har efter grundige forundersøgelser valgt ikke at opføre en trappe ved Stevns Fyr

Da planen om en ny udsigtstrappe ved Stevns Fyr blev præsenteret i 2016, så den således ud: en ny stiforbindelse i landskabet samt en større renovering af ’Udkiggen’. (Skitse: Realdania)

Stevns Fyrcenter: Etableringen af en trappe og udsigtsplatform ved Stevns Fyrcenter var et af i alt ti udvalgte projekter i Realdania-kampagnen ’Stedet tæller’.

Grundige og langvarige tekniske forundersøgelser har nu vist, at det vil være langt vanskeligere end forventet at bygge en sikker trappe, hvor man samtidig passer godt på områdets spektakulære kystlandskab og dyreliv. Trappen kan derfor ikke opføres inden for rammerne af projektet.

Det oplyses i en pressemeddelelse fra Stevns Kommune, Realdania, Naturstyrelsen.

Sikkerhed vs. omgivelser

– Vi har gennemført et meget grundigt forarbejde, fordi det er vigtigt for os at udvikle steder i respekt for deres særlige værdier. Vi afsøgte flere forskellige løsninger, men de geotekniske undersøgelser viste desværre, at det ikke er muligt at bygge en sikker trappe, hvis vi samtidig skal passe på områdets særegne natur, udtaler programchef i Foreningen Realdania, Stine Lea Jacobi.

Claus Jespersen, der er skovrider hos Naturstyrelsen, supplerer:

– Vi havde med trappen en stor forhåbning om at kunne tilføre en ekstra oplevelse ved Stevns Fyr ved at kunne se lodret ned til stranden og se klintens lodrette profil. Vi må dog respektere, at det ikke vil være sikkerhedsmæssigt forsvarligt at bygge trappen og håber, at vi på et senere tidspunkt kan vende tilbage med et andet projekt – måske med en udsigtsplatform fra toppen af klinten, der rækker ud over kanten, så de besøgende kan få en wow-effekt af samme karakter, som en trappe ville have givet.

Der blev i foråret 2017 ryddet en masse træer og bevoksning ved Stevns Fyrcenter og klinteprofilen. (Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

Udviklingsplan på trapperne

Borgmester i Stevns Kommune, Annette Mortensen (V), ærgrer sig over, at projektet ikke kan gennemføres:

– Men vi vil ikke gå på kompromis med sikkerheden. Det var et projekt med et kæmpe potentiale, som jeg glædede mig til at se realiseret. Fyrcentret er en af de vigtige perler på snoren langs Stevns Klint og tiltrækker mange besøgende hvert år. Med trappen kunne vi have givet dem noget ekstra og tiltrukket endnu flere, siger borgmesteren, der fortsat ser et kæmpe potentiale i området ved fyrcentret, som skal foldes ud.

I den kommende tid skal der laves en ny udviklingsplan for Stevns Klint – herunder området ved Stevns Fyr – og den plan vil sætte en ny retning for, hvordan Stevns Kommune sammen med Naturstyrelsen kommer til at udvikle området ved Stevns Fyr.

Samtidig understreger Anette Mortensen, at arbejdet med verdensarven og besøgscentret i Boesdal Kalkbrud skrider frem som planlagt selv om projektet ved Stevns Fyr ikke bliver til noget.
rmh

Skriv en kommentar