(Last Updated On: 3. januar 2022)

Over 300 stevnsboere deltog i et stort fakkeloptog gennem Store Heddinge

Af Klaus Slavensky

(Foto: Jørgen Chr. Jørgensen)

Manifestation: Der var alle slags. Børn, unge, ældre og dem midt imellem. Politikere, foreningsfolk og alle os andre.

Nogle kom med hjemmelavede fakler, andre med lygter, lysguirlander og rigtige fakler med ild, røg og sod.

Forskellige borgere fra Stevns, men alle med det fælles formål at sige et højlydt nej til racisme og diskrimination,

Massiv opbakning

Det var ægteparret Rikke og Simon Vigsø, der havde taget initiativ til denne folkelige manifestation, som onsdag aften udgik fra kirkepladsen ved Sankt Katharina og frem til Nytorv ved Tinghuset.

Baggrunden var Stevnsbladets artikel om en ung familie, der følte sig tvunget til at flytte fra Stevns, fordi moren, der havde indisk adoptivbaggrund, gentagne gange var blevet udsat for racistiske tilråb, når hun f.eks. hentede sine børn fra daginstitution eller skulle handle i Store Heddinge.

– Mange tusinde tak for jeres fremmøde. Vi er rørte og lettede over denne massive opbakning, lød det fra Simon Vigsø, da han bød velkommen til den korte gåtur gennem den gamle købstad.

– Det er ikke et enestående tilfælde, tilføjede Rikke Vigsø og fortsatte:

– Flere har henvendt sig til os og fortalt om grelle eksempler på diskriminerende adfærd, sagde hun før de mange hundrede begav sig gennem Algade.

Ja til fællesskab

Det var en stilfærdig markering af, at Stevns vender ryggen til forskelsbehandling, og det var langt fra visesanger Kjeld Ingrischs gamle demonstrationssang om at “Der var bisser, der var børster, der var bumser med kulør, som med blodet rødt og hedt, gik til Rådhuspladsen for at øve ret.” Men alligevel et stiltiende ønske om ret til at leve i fred og fordragelighed.

Men det lignede, og skuespiller og leder af Stevns Teaterforening, Lene Vestergård, holdt også en dybfølt tale og sluttede med den chilenske folkesanger Violeta Parras ’Gracias a la vida’, der på dansk kendes som “Jeg vil takke livet”, som en husker på, at vi skal vise hinanden respekt.

Derefter var der ‘Åben mikrofon’, som flere benyttede sig af, bl.a. en voksen adopteret, der bekræftede Rikke Vigsøs ord om at de racistiske ytringer mod familien, som følte sig nødtvungen til at forlade Stevns, ikke var en enlig svale.

Men de over 300 deltagere i onsdagens march for lighed, slog ligeledes fast, at flertallet på Stevns siger nej til overgreb og ja til fællesskab, da de marcherede under sloganet: “Der skal være plads til alle på Stevns”.

Familie dybt taknemmelige

Den berørte familie, som nu er fraflyttet Stevns, er bekendt med arrangementet, som foregik onsdag den 15. december.
– Vi er utroligt overvældede over de mange positive tilkendegivelser og opbakning, der er kommet vores vej i forlængelse af artiklen i Stevnsbladet. Simon og Rikkes initiativ til fakkeloptog er et fantastisk eksempel på at vores historie er blevet hørt og har skabt en lokal debat, hvilket i første omgang var vores mål med at gå i medierne, lyder takken fra Sofie og Simon Normand Winkler.

Se også: Fakkeltog mod racisme

Se også: Politiet dokumenterer hadforbrydelser

Se også: Borgmester: Racisme ødelægger vores lokalsamfund

Se også: Borgerforslag strammer lov om hadforbrydelser

Se også: Ekspert om racisme: Gå til politiet

Skriv en kommentar