(Last Updated On: 27. januar 2022)

Det Døde Hav beliggende ved Jordan, er kendt for at have et ekstremt højt saltindhold og være rigt på helbredende mineraler. Det opstod for omkring 14.000 år siden. Det Døde Hav er en isoleret sø uden afløb. Kan man bade i det? ja det kan man. Det er oven i købet helbredende. Vandstanden i Det Døde Hav synker ca. en meter om året, grundet tørke og industri. Til spørgsmålet om Det Døde Hav kan reddes, er svaret ”Ja det kan det, hvis man genetablere det historiske naturlige indløb af vand” siger Noam Bedein. Men siger han, der skal gøres noget nu, ellers vil man fra 2050 kun opleve en bunke salt.

Helt uvilkårligt går tankerne ud på Køge Bugt, når man bor i Stevns Kommune. Hvor vi alle bor ved, eller relativt tæt ved vandet. Prøv at skifte ordet salt ud med gytje, det vi kender som slam.

Omvendt falder vandstanden ikke her, den stiger. Kan man bade her. Ja endnu, men . Kan Køge Bugt reddes. Måske, der er allerede hældt meget slam ud i området, de sidste 20 år. En betingelse må være, der omgående stoppes for udledningen, dumpningen af de millioner af tons slam, man er i færd med at hælde ud nu. Svarende til et slambjerg af 60.000 fyldte 20 fods containere.

Dagligt kan vi læse, vi skal passe bedre på vores klima, og ikke mindst jorden og havet omkring os. Det giver mening. Også at Stevns Kommune, om end langsomt og med mange forsinkelser, arbejder på separatkloakering, PT i Strøby Egede, der betyder adskillelse af regnvand og spildevand. Hver kommune og borger må stå sammen om disse fællesproblemer.

Derfor giver det heller ingen mening, de i København bare sender lorten videre fra Lynetteholmen, til Stevns Kommune og andre kommuner i Køge Bugt. Hvor friske fisk i fremtiden sandsynligvis bliver til rådne fisk der ligger begravet i slam langs kysten. Hvor ”Det Døde Hav” ved Stevns ikke blev noget at klappe af.

Eller som Piet Hein engang skrev ”Hvad rager det den, der er sikker på sit.-at resten af verden er ude af trit ”

Bjarne Hilmersson
Strandmældevej 2
Strøby Egede

Skriv en kommentar