(Last Updated On: 6. juli 2021)

Kæledyrene er blevet passet ekstra godt på og flere er kommet til det seneste år, hvor mange har været tvunget til at være mere hjemme

De tre partnere i Hårlev Dyreklinik: Katrine Jørgensen, Bjarne Østergård Rasmussen og Signe Kildetoft. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Hårlev: Der er ingen tvivl om, at det seneste år har været anderledes for langt de fleste danskere, og for mange har det betydet ændrede vilkår, stor usikkerhed og mindre aktivitet, også i dele af erhvervslivet. Men på Hårlev Dyreklinik har der – modsat mange andre brancher – været ekstra travlhed, og det endda stort set fra første dag med nedluk.

– Vi har haft fuldt åbent hele tiden og har haft mere travlt, end vi plejer, fortæller dyrlæge gennem snart 40 år, Bjarne Østergård Rasmussen, der er tidligere eneejer og nu partner i Hårlev Dyreklinik.

Han og de to andre partnere i klinikken, veterinærsygeplejerskerne Katrine Jørgensen og Signe Kildetoft, har de seneste 15 måneder løbet ekstra stærkt.

– Når alt andet har været lukket, så har folk haft endnu bedre tid til at passe deres kæledyr, og mange har også fået et kæledyr for første gang, forklarer Katrine Jørgensen

– Vi oplever generelt, at mange af de nye kæledyrsejere er utroligt ansvarsfulde. De har sat sig ind i og tænkt over, hvad det vil sige at få et kæledyr, fortsætter Signe Kildetoft.

Begge er de enige om, at de mange nye hjemmearbejdspladser har været godt for dyrene.

– Dyrene er mindre alene hjemme, og mange er også begyndt at tage deres kæledyr med på arbejde. Det tror jeg vil fortsætte, heldigvis, siger Signe Kildetoft.

Stor viden om fugle

Ud over hund og kat, som indtager de to første pladser på ranglisten over mest populære kæledyr, er det i nyere tid blevet populært at holde høns:

Storkeparret Ida og Emil og deres nyfødte storkeunge. (Privatfoto)

– Det hænger nok i høj grad sammen med den tid, vi lever i lige nu, hvor vi skal være selvforsynende, bruge lokale råvarer og genbruge. Og for allergikere er høns et godt valg af kæledyr, da de jo bor i hønsehuset og ikke i menneskeboligen, forklarer Bjarne Østergård Rasmussen.

Der bliver i dag vist langt mere omsorg for fjerkræene end tidligere, og på Hårlev Dyreklinik behandles bl.a. for tynd mave med bakterieprøver og antibiotika, skæve næb kan opereres, halte fugleben bliver røntgenfotograferet og behandlet med smertestillende og antibiotika – og kunderne kommer langvejs fra.

– Vi havde engang en kunde, som kom hele vejen fra Lolland i taxa med sin undulat. For nylig havde vi en kunde fra København, som havde sin høne med. Den var blevet bidt af ræven og blev syet sammen, fortæller den erfarne dyrlæge, som efterhånden er blev ham, mange andre dyrlæger på Sjælland henviser til, når patienten tilhører fuglefamilien.

– En af mine store passioner er papegøjer, og jeg er efterhånden nok kendt som fuglenørden. Jeg er ofte tilknyttet som dyrlæge ved fjerkræsudstillinger. Og storkeparret Ida og Emil har jeg fulgt i de godt 10 år, parret har ynglet i Gunsølille. I år har parret fået én unge, og en DNA-prøve fra tre af dens fjer viste, at det er en hunstork. For ti år siden behandlede jeg for øvrigt Emil med antibiotika, da han havde fået betændelse i et skinnebenssår, fortæller Bjarne Østergård Rasmussen.

Der er også mange andre dyrearter blandt patienterne i klinikken, hvor de bl.a. har kastreret et flyveegern, hjulpet en skildpadde, hvis æg havde sat sig fast, reddet en to dage gammel minikælegris og hormonbehandlet en leguan. Sidstnævnte resulterede for øvrigt i næsten 40 leguanæg.

Bjarne Østergård Rasmussen hormonbehandler en leguan. (Privatfoto)

– Der er de seneste år kommet mange flere ’exotics’, som vi kalder dem, men hunde og katte udgør stadig størstedelen af vores patienter. Vi har også en del kaniner og marsvin, opsummerer Bjarne Østergård Rasmussen.

Pas på tænderne

Et andet specialområde, som især optager Katrine Jørgensen, er hundes tænder og tandhygiejne.

– Der er mange hunde, som ikke får passet deres tænder ordentligt. Især små hunde burde få børstet deres tænder en gang om dagen, for ellers risikerer de at få parodontose, og det er meget smertefuldt, siger veterinærsygeplejersken og viser billeder af et sundt, lyserødt tandkød og et parodontosefyldt, mørkerødt tandkød.

Derfor tjekker sygeplejerskerne altid tandkødet, når de gennemfører sundhedstjek på hunde.

Så der er nok at se til for dyrlægen og de to veterinærsygeplejersker i den travle dyreklinik på Faxevej i Hårlev, også selvom coronaen ikke længere præger hverdagen på samme måde, som den ellers har gjort det i den seneste tid.
rmh

 

En to dage gammel minikælegris blev reddet. (Privatfoto)

Skriv en kommentar