(Last Updated On: 7. juni 2022)

10 år efter starten er Café Stevnen vokset til at blive en integreret del af bylivet i Store Heddinge. Det blev onsdag fejret med friluftsgudstjeneste, koncerter, fællesspisning og fødselsdagstaler.

Af Henrik Fisker

Store Heddinge: Måske var det næsten symbolsk, at himlens sluser åbnede sig netop, som Per Vibskov Nielsen skulle holde sin tale. Det fik naturligt nok de fleste af tilhørerne til at flygte indenfor eller i det mindste i tørvejr under halvtaget. For sådan er det med vejret i Danmark – også på kalenderens første sommerdag: Det skifter mellem sol og regn, blæst og stille – ligesom det går op og ned i mange menneskers tilværelse.

Se billederne fra jubilæumsfesten. (Fotos: Henrik Fisker):

Når det regner, er der nogen, der har deres på det tørre, mens andre må klare sig, selv om de bliver våde. Men Per Vibskov – grundlæggeren af Café Stevnen for 10 år siden og fremdeles dens formand for styregruppen – slog fast, at regnen fra oven var en hilsen fra Vorherre, så alting kunne spire og gro på byens sociale værested.

Byens tidligere sognepræst talte uden manuskript og mindedes de mange “stævnemøder“, som han har holdt på Café Stevnen i de 10 år, der er gået. Ledetråden i den tid har været at gøre noget sammen. Netop det at skabe noget sammen er det bedste udtryk for fællesskab, understregede han.

Den etiske fordring

Både han og de frivillige på caféen modtog mange lykønskninger i dagens anledning. Bl.a. fra generalsekretæren for KFUM’s sociale arbejde: Peter Meisner, som første gang besøgte Café Stevnen.

Han var tydeligt imponeret over, hvad han så.

– Filosoffen K.E. Løgstrup talte om den etiske fordring. Det er den, der siger, at “alt, hvad du vil, at andre skal gøre mod dig, skal du gøre mod dem”. For 10 år siden var der nogen, der så den etiske fordring og skabte Café Stevnen. Det er vigtigt, at der findes et sted, hvor man kan komme og blive set som den, man er. Følelsen af at have fået et sted og høre til er det, som driver de sociale væresteder, sagde han.

Han tilføjede, at der i dag er 380.000 danskere, der oplever at være svært ensomme. Det koster hvert år samfundet 8,3 milliarder kroner.

Generalsekretæren havde medbragt en gave til Café Stevnen:

– Det er to æbletræer, som skal plantes ud i jeres smukke have. De er hver sin sort, der kan krydsbefrugte hinanden og give dejlige frugter. De kan passende være symboler på det samarbejde, som der er og skal være mellem caféen og kommunen, som står i et gensidigt afhængighedsforhold til hinanden, sagde han.

Ildsjælenes gnister

Netop dette samarbejde bekræftede borgmester Henning Urban Dam (S), hvis tale var fyldt med ros og tak til de mange frivillige, der arbejder på Café Stevnen.

– Det, som for godt 10 år siden blot var en ide og en tanke om at gøre noget godt for udsatte grupper på Stevns, har vist sig at være bæredygtigt og langtidsholdbart. Fra opstarten til i dag lægger frivillige og lokale kræfter dagligt energi og hjerteblod i at skabe et sted, som gør en tydelig forskel for medborgere, der af den ene eller anden grund er i en udsat position i livet, sagde han.

Borgmesteren fremhævede både caféen og genbrugsbutikken, der skaber mening for både de frivillige og for brugerne af huset – og tilføjede, at man som regel ikke mærker forskellen på de to grupper. Samtidig nævnte han Café Stevnens udgående indsats – kaldet social drive out – som “et fantastisk initiativ”, der kommer ud til udsatte mennesker over hele Stevns.

– Giv ildsjælene mulighed for at slå en gnist, og så vil de tænde et bål, som lyser op for os andre og giver noget at være fælles om og varme os ved, sagde Henning Urban Dam.

167 til middagsmad

Også daglig leder af huset: Randi Larsen holdt en tale, hvor hun fremhævede de frivilliges indsats og understregede, at hun personligt har haft en stor oplevelse ved at stå i spidsen for huset siden 1. september sidste år.

Fødselsdagen forløb fint med en udendørs morgenandagt ved sognepræst Janni Persson, og til frokost bespiste Mad & Ros foodtruck ikke mindre end 167 mennesker. Mange af dem var også til stede midt på eftermiddagen, da de frivillige solgte kaffe og en særdeles velsmagende lagkage til blot en 10’er for et stort stykke.

Skønsang fra Ukraine

Et af dagens højdepunkter var utvivlsomt den musikalske optræden under det nyopførte halvtag i gården. Her optrådte den nye stevnske sangfugl: Sys Bjerre med sin trio og gav både nogle af de kendte hits gennem tiden samt smagsprøver på sit kommende album.

Kulminationen kom som afslutning på koncerten, hvor syv kvindelige musikere fra Ukraine akkompagnerede på strygerinstrumenter suppleret med Jacob Shaw fra Scandinavian Cello School. Da sidste nummer oprandt, spillede dette ensemble en smuk og meget melankolsk sang fra Ukraine – om de grønne bjerges skønhed – og med vokal af Sys Bjerre, der til lejligheden havde lært sig den ukrainske tekst.

Det var svært ikke at blive berørt af den måde, som sangen blev fremført på, og mange stod helt stille i Café Stevnens gård med tårer i øjnene over dette glimt af kultur fra et krigshærget land.

Dagen sluttede med, at Sys Bjerre takkede alle for at være mødt frem og gjorde opmærksom på muligheden for at høre mere, når Scandinavian Cello School, de ukrainske musikere og hendes egen trio på lørdag kl. 20 optræder i Tivolis Koncertsal med koncerten: From Stevns with love.

Skriv en kommentar