(Last Updated On: 4. januar 2022)

Ny bog af stevnsforfatter

Litteratur: Overskriften er skrevet uden spørgsmålstegn, ligesom Torben Olesens nye bog ”Doktor Kafka formoder jeg”, og det er fordi der på ingen måde er nogen grund til at stille spørgsmålstegn ved om kunstneren og forfatteren Olesen er en veltunet skribent.

Foruden meget, meget andet.

Torben Olesen deltog i 2019 i Stevns Bibliotekernes Litteraturfestival, og er nu aktuel med ny bog. (Arkivfoto)

Et litterært velspillet kammerstykke

Torben Olesen er nemlig en alsidig herre, der har arbejdet som blomsterplukker, bræddestabler, postbud, pakkeomdeler, jord- og betonarbejder, roehakker, æbleplukker, sygehjælper, bryggeriarbejder, værkstedsassistent, pedel, museumshåndværker, samlebåndsarbejder, afdelingsleder på institution for udviklingshæmmede, underviser, skribent m.m.

Men da han optrådte på Stevns Bibliotekernes første Litteraturfestival i 2019, var det som fuldblodsdigter med hele 3 værker i bagkataloget.

Nu foreligger så en lille bog om den verdensberømte forfatter Franz Kafka, der som forordet oplyser, skulle have været et teaterstykke, men som en vis pandemi forpurrede og forviste til skrivebordsskuffen.

Men som Torben Olesen også beretter, så lød der en ’efterklang’ fra det dramatiske arbejde, hvorfor teksten er blevet til et smukt, melodisk kammerstykke, der er pakket ind i et kunstnerisk omslag af forfatteren selv.

Det bliver til et kig ind i den kafkaske familie og en behændig litteratour, som vidner om Torben Olesen store kendskab til Kafkas forfatterskab. Der er ”gengivet” mange gode, filosofiske samtaler mellem hovedpersonen og hans datidige omgivelser i et sprog, som virker både realistisk og inddragende. Og mon ikke Torben Olesen har tænkt vor tids nærværende epidemi ind i beskrivelsen af Franz Kafkas dødelige tuberkulose.

Som læser kommer man også ind i en fortid, der med f.eks. hint til beskrivelser af højrenationalistiske kræfter også trækker nutidstemaer ind i den dialog, som forfatteren så eminent bygger op mellem os og hovedpersonen.

Franz Kafka skulle ifølge litterære kilder have besøgt Danmark, Falster, men takket været Torben Olesen, har han nu også rundet Stevns. Og det er et rigtigt godt besøg.
sky

Skriv en kommentar