(Last Updated On: 15. december 2020)

Stevns/Roskilde: Staten og Region Sjælland aftalte i 2017, at regionen skulle overtage ansvaret for den statslige strækning mellem Køge og Roskilde, kaldet Lille Syd. Fra søndag den 13. december i år har det regionale baneselskab Lokaltog A/S derfor overtaget den 22,4 kilometer lange strækning mellem Køge og Roskilde fra DSB. Det sker i praksis ved, at Lokaltog A/S forlænger den nuværende Østbane helt til Roskilde.

Togskiftet på Køge Station er således bortfaldet, hvilket for kunderne mellem Stevns, Faxe og Roskilde betyder direkte forbindelser og kortere rejsetid.

Lokaltogs overtagelse af driften betyder således, at mange af de kunder, som rejser fra Faxe Ladeplads og Rødvig ikke længere skal skifte tog i Køge, når de vil en tur til Roskilde. Fremover kan de blive siddende i toget hele vejen. Det samme gælder naturligvis den modsatte vej. I Køge vil der være gode forbindelser for de kunder, der skal videre med DSB’s tog mod Næstved.

– Vi ser frem til at give kunderne en god oplevelse med lokaltoget i de nye driftsrammer, som giver mange direkte forbindelse til Roskilde uden et togskifte på Køge Station. Derudover udvider vi halvtimesdriften på strækningen, siger Lars Wrist-Elkjær, administrerende direktør i Lokaltog A/S i en pressemeddelelse.

På hverdage udvides halvtimesdriften Køge-Roskilde-Køge helt frem til kl. 19.07, i dag er det kun frem til kl. 17.59. Herefter kører toget hver time helt frem til kl. 01.07 fra Roskilde mod Hårlev. Det er halvanden time senere end i dag. Sidste afgang fra Roskilde mod Rødvig er kl. 0.07. I retningen mod Roskilde er der udvidet med tidligere afgange i weekenden, så kunderne kan komme fra Hårlev og være i Roskilde kl. 06.54.

Frem til nu har DSB stået for driften af Lille Syd, men med åbningen af den nye bane mellem København og Ringsted bliver strækningen Næstved-Køge-Roskilde delt op, så strækningen Næstved-Køge fremover anvendes til de direkte togforbindelser mellem København og Næstved via Køge, mens strækningen mellem Køge-Roskilde skal anvendes til at skabe direkte forbindelser mellem Stevns og Faxe på Østbanen og Roskilde. De direkte tog til København vil begynde at køre i slutningen af 2022.

Turen mellem yderstationerne af den nye strækning kan nu tilbagelægges på lidt over en time. Det er mellem 27 og 34 minutter hurtigere, end køreturen tager i dag i weekenden og noget mindre på hverdage.

Lokaltog A/S har sammen med Banedanmark, DSB, Transport- og Boligministeriet, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og regionen i de seneste mange måneder og år forberedt overtagelsen af driften på Lille Syd, og Lokaltog A/S glæder sig til at servicere både nye og gamle kunder.
rmh

(Movia Foto: Ole Plum)

Skriv en kommentar