(Last Updated On: 11. januar 2022)

I sidste uge fandt borgere tre døde sæler ved Strøby Egede, men det er normalt, siger Stevns Kommune.

For øjeblikket er der skyllet 3 døde sæler op, som her ved stranden ud for Solgårdsparken i Strøby Egede. (Foto: Klaus Slavensky)

Stevns: Normalt er det om sommeren, at der er ”sæson” for døde sæler, idet sommervarmen ifølge biologer får de døde sælers maveindhold til at gære, og så stiger de til vejrs og flyder i havoverfladen til de bæres i land med bølgerne.

Naturens gang

Andre gange kan der være sygdomsepidemier, men det er ikke tilfældet for øjeblikket langs kysterne ved Stevns, men på trods af dette er der fundet ikke mindre end 3 døde sæler ved kyststrækningen langs Stevnsvej og Kystvejen i Strøby Egede.

Stevns Kommune oplyser, at der kun fjernes døde sæler på de kyststrækninger som er badestrande, døde dyr på privat grund er grundejernes eget ansvar.

– Døde sæler er som udgangspunkt ikke en forurening. Det er en del af naturens gang og derfor lader vi dem ligge, når de ikke generer, forklarer leder af kommunens Vej & Materielgård, Henrik Hedegård Pedersen.

– Andre steder, som ved Klinten, kan det være umuligt at komme ned. Og der driver ofte døde sæler i land. Men hvis vi konstaterer usædvanligt mange døde sæler, så opgiver vi det til myndighederne, idet der så kan være tale om sygdom blandt dyrene, siger han.

Det er Naturstyrelsen som i sådanne tilfælde registrer, og man kan altid kontakte Naturstyrelsen på tlf. 72 54 30 00, som i disse tilfælde tager ud, finder dyret og henter det hjem til laboratoriet til nærmere undersøgelse.

Naturstyrelsen oplyser, at det er dog ikke altid muligt at indsamle dyret, men oplysninger om bl.a. art, fundlokalitet, dato og tilstand bliver altid registreret og er vigtig information. Så man kan selv tage et billede af dyret og et skærmbillede af din kortapp som fx Google Maps, når man står ved dyret. Noter gerne kendetegn ved findestedet og så kontakte Naturstyrelsen hurtigst muligt.

Kommunen: Kontakt os

Men i det aktuelle tilfælde er der ikke tale om epidemi, og derfor kan man kontakte Stevns Kommunes Vej & Materielgård (56 57 52 90).

– Men kun hvis det er på de kommunale badestrande, og man er generet af en død sæl, så er man velkommen til at kontakte os. Men alle andre steder så er det naturens gang, lyder det fra Henrik Hedegård Pedersen.

Skulle man falde over en død sæl, så skal man ikke røre ved dem, advarer Naturstyrelsen.
sky

Skriv en kommentar