(Last Updated On: 28. december 2021)

At være tvunget til at være alene, er det sværeste. At kunne være alene, er det vidunderligste.

Når du ta’r afsted, vend dig ikke om. Der er ingen vej tilbage, hvorfra du kom. Teksten er starten på sangen, ”Du er ikke alene”, en sang skrevet af Sebastian. En sang der kunne være skrevet til mange ældre på deres vej til plejehjemmet.

Mange ældre også på Stevns ikke bare føler sig ensomme, de er ensomme. Ikke bare i julen, som nu er dejligt overstået. Eller nytårsaften, påsken eller pinsen. Juleaften prøver en del unge ofte at være lidt opmærksomme på de ældre. Forventninger og relationer skal pudses af. Nogen får endda inviteret oldefar til spisning juleaften. Han skal ikke have opvarmet julemad på plejehjemmet. Oldemor er væk, og han skal heller ikke sidde alene. Vel.

Det sker en del ældre takker ”Nej tak”. Hvilket nemt bliver misforstået. Men måske oldefar ikke hører så godt. Synet ej heller som før. Hvorfor det kan være anstrengende at deltage i selskab med børn, børnebørn og oldebørn. Har svært med at følge med om træet, eller sidde længe ved julebordet. Måske svært at spise anden eller flæskestegen. Pænt. Med kniv og gaffel, som oldefar jo gerne vil i selskab med familien. Og derfor lige denne aften foretrækker han sit eget selskab. Hjemme eller på plejehjemmet.

Det betyder ikke, oldefar ikke vil inviteres. Men måske bedre en roligere juledag. Hvor børnene kan fortælle i roligt tempo, hvad de fik i julegave. Og han til gengæld kan fortælle om julen i hans barndom.

Oldefar er ikke til computer. Men telefonen forstår han, og kan snakke i. Hele året. Også modtage besøg, eller blive hentet til en kop tår kaffe, eller en gang frisklavede frikadeller. Ikke kun fester og konfirmation.

De ældre er beskedne, sætter sig ikke i centrum. Slet ikke juleaften. Så husk hverdagen. Hele året. Kør forbi eller tag en snak i telefonen. Et værn mod ensomheden. Lad dette være et af vores nytårsønsker for de gamle på Stevns.

Et godt og spændende og lykkebringende nytår til alle Stevns borgere. Hvor vi synger med et smil, ”Du er ikke alene”. Du kan være alene, men ingen skal være ensomme.

Venlig hilsen og godt nytår

Bjarne Hilmersson
Strandmældevej 2
Strøby Egede

Skriv en kommentar