(Last Updated On: 26. oktober 2021)

Leo Nielsen fra EDC i Rødvig siger at tendensen er at unge huskøbere har fokus på haven

Bolig: I modsætning til tidligere, hvor den typiske villaejer ikke har haft den store lyst til havearbejde, planlægger de unge nu i højere grad at indrette haven med både bede og køkkenhave. Det viser en ny undersøgelse blandt godt 1100 boligkøbere hos EDC. På landsplan angiver hele 2 ud af 3 blandt de 25-34-årige, at de ønsker en have, der består af andet end græs og hæk. I gruppen 50-60-årige gælder dette ønske kun hver anden.

Ejendomsmægler Leo Nielsen ved sommerhus til salg. (Foto: Stevnsbladet)

Ældre: Mindre haver

I Region Sjælland ønsker godt halvdelen ud af alle boligsøgende en have, der består af mere end græs og hæk, hvilket er lidt under landsgennemsnittet.

– Her i Region Sjælland ligger interessen for køkkenhaven på lidt lavere niveau, og det kan hænge sammen med, at der er en højere andel af ældre købere i regionen. Den tendens kan vi genkende her på Stevns, siger ejendomsmægler Leo Nielsen fra EDC Stevns.

– Når vi har de yngre (førstegangs)købere på fremvisning, mærker vi tydeligt, at de har større fokus på mulighederne i haven, end de lidt mere modne købere. Omvendt mærker vi på nogle af vores lidt ældre købere, at de i højere grad foretrækker en have, der er lidt nemmere at holde, lyder det fra Leo Nielsen.

Bevidsthed om miljø

Især hvad angår ønsket om køkkenhaven, adskiller de unge sig fra de ældre, idet en næsten dobbelt så stor andel af de unge planlægger livet som boligejer med gulerødder, ærter og rabarber fra egen have. Tendensen hænger godt sammen med den stigende bevidsthed om miljø og klima, sundhed og økologi, herunder processen fra jord til bord.

For EDC-kæden betyder det helt konkret, at man bruger mere tid i haven ved fremvisninger, ligesom boligkøberne i højere grad interesserer sig for mulighederne for at dyrke en del af haven.

– Udviklingen har været undervejs i flere år, men den er accelereret yderligere under coronaen. Det er naturligvis stadig beliggenhed, størrelse, stand og økonomi, der fylder mest, men vi fornemmer tydeligt en bevægelse fra den nemmere have til en have, der kan bruges mere aktivt, forklarer Leo Nielsen.

Ser man på det rent geografiske, så er der markante forskelle på, hvor man vil dyrke sine egne grøntsager og frugter, og hvor man helst bare vil nøjes med at slå græs. Den største interesse for køkkenhaven findes i Region Hovedstaden, hvor hele tre gange flere end i regionerne Midt- og Nordjylland agter at dyrke haven.

– Det hænger sandsynligvis sammen med, at der er flere yngre boligkøbere i netop Region Hovedstaden. Grundstørrelserne er mindst her, og derfor kan man alt andet lige forudse en relativt stigende efterspørgsel på ejendomme med lidt mere plads omkring sig, men som stadig er i pendlerafstand til hovedstaden, oplyser Leo Nielsen.

Undersøgelsen fra EDC er gennemført blandt 1107 boligkøbere i august 2021.

Skriv en kommentar