(Last Updated On: 1. oktober 2019)

Elevmæglere (fra venstre) Mille 5A, Emil 5B, Oliver 6X, Agnes 6X. (Foto: Jacob Pondal)

Hårlev: ”Vi har allerede løst vores første konflikt!” råber Johanna fra 5. A på Hotherskolen da lærer Jacob Pondal kommer for at høre hvordan det gik på første vagt.

For fem år siden blev Jacob Pondal uddannet konfliktmægler, og startede et elevmæglerkorps på Hotherskolen.

Populært at være mægler

Det er blevet en fast rutine på skolen, at alle elever i 5. klasse kommer igennem et kursus i konflikthåndtering, og derefter kan man søge om ’jobbet’ som elevmægler.

I år var der hele 37 børn, ud af 40, på femte årgang, som gerne ville være mægler.

– Det er jo helt fantastisk, at vi har 37 børn på en årgang, som gerne vil bruge deres tid på at hjælpe de små, udtaler Jacob.

Tre dages konfliktkursus

Der må dog højst være 20-22 børn i patruljen.

– Det er perfekte tal til elevmæglerpatruljen, så er de ikke for mange og ikke for få. Vi har faktisk elever som kommer i både 6., 7. og 8. klasse og spørger, om ikke de også kan blive elevmægler, fortæller Jacob.

Der er fire-fem mæglere på arbejde hver dag, altid både drenge og piger og altid nye og gamle mæglere sammen.

De nye mæglere er netop blevet uddannet, og de har været igennem tre intensive dage hvor de er blevet trænet i alt der har med konflikter at gøre. De har bl.a. lært at favne uenigheder, anerkendende lytning, spørgeteknikker, kropssprog, mæglingens regler og meget mere.

Uddannelsen sluttes altid af med en diplomoverrækning, så man har et synligt bevis på uddannelsen.

Upartisk og tavshedspligt

I uge 38 var de første mæglere så på job for første gang.

Den første uge bliver de altid observeret og superviseret og derefter kører de selv.

Den første dag var en travl dag, men Johanna og hendes mæglerkolleger Anna, Naja, Noah og William gik glade og tilfredse derfra. Da en klassekammerat spurgte William til deres oplevelser i frikvarteret, svarede William, at ”det kunne han ikke sige, for han havde tavshedspligt.”

Mæglerne har lært at de skal være upartiske, at mægling er frivilligt, at man altid har en tidsramme og endelig har man tavshedspligt.

Opgaven giver selvtillid

Alderspræsidenten blandt mæglerne er Annemone fra 9. B, som har været med i alle fem år.

– Jeg er kommet af med min generthed som jeg har døjet med i mange år. Jeg er blevet mere udadvendt. Jeg er også blevet meget klogere på konflikter. Jeg er faktisk blevet rigtig god til at snakke med mine venner, hvis de er kommet op at skændes, siger hun.

Legepatrulje forebygger

Forebyggende uddanner Hotherskolen faktisk også en legepatrulje, og det er 4. årgang som kan blive en del af den patrulje.

Legepatruljen betyder, at alle børn i indskolingen altid har en at lege med, og skulle der opstå konflikter i legen, så er elevmæglerne jo parate.

Skriv en kommentar