(Last Updated On: 11. marts 2021)

De penge, du bruger lokalt, bliver lokalt. Husk det, når du tager spenderbukserne på.

Gør du dine indkøb lokalt, kan du både se, mærke og røre varen, og dertil medvirker du til en cirkulær økonomi, der i den sidste ende gavner dig selv. (Foto: ingimage.com)

Indkøbsvaner: Når du bruger dine penge, bruger du dem så et sted, hvor du måske kan få dem tilbage igen?

Det spørgsmål er uhyre relevant netop nu, hvor en stor del af vores lokalområde og nærmiljø har været økonomisk underdrejet som følge af en global pandemi.

Det har aldrig været vigtigere at træffe et bevidst valg, når man bruger sine penge. De penge, du bruger i dit lokalområde, har nemlig en større sandsynlighed for at blive i dit lokalområde, end de penge, du bruger på nethandel – i hvert fald hvis netbutikken, du handler i, ikke er lokal.

Cirkulær vs. lineær økonomi

Det er nemt at træffe det bevidste valg. Det gælder om at tænke i cirkler i stedet for linjer. Cirkulær økonomi handler om, at de penge, du bruger, på et tidspunkt vender tilbage. Penge, du bruger lineært, ser du derimod ikke igen.

Når du f.eks. bruger 500 kroner på at købe tøj i byen, så kan butiksindehaveren bruge de 500 kroner på at hyre en håndværker og få ordnet facaden. Maleren køber sin maling i byggemarkedet, så ekspedienten kan tjene sin løn, og har råd til at invitere kæresten ud at spise og en tur i biografen. Sådan bliver dine 500 kroner en del af en cirkulær økonomi, hvor hver transaktion tillige udløser skat og moms, som er med til at betale for skoler og vuggestuer og veje og alt det andet, vi deles om.

Pandemien har gjort internetbutikkerne rige, fordi vi ikke har kunnet komme i butikkerne. I 2020 omsatte netgiganten Amazon for 2.346.880.000.000 kroner. Det er godt to billioner eller to millioner millioner på mere almindeligt dansk og et tal så stort, at man knap kan forstå det. Stifteren bag, Jeff Bezos, har personligt flere penge end bruttonationalproduktet i Ungarn.
Jeff klarer sig nok – brug dine penge, hvor det kan mærkes.

Ifølge »Køb Lokalt-kampagnen«, som MobilePay og en række kommuner har gennemført, bidrager man til mange ting ved at lægge sine penge lokalt:

  • Sikre lokale arbejdspladser
  • Understøtte sponsorer bag lokale idrætsforeninger og klubber
  • Sikre gratismediers annonceindtægter
  • Reducere transport
  • Understøtte huspriserne lokalt
  • Sikre en fortsat dynamisk og attraktiv by

Skriv en kommentar