(Last Updated On: 22. december 2021)

Likør, sauce og sågar en unik risalamande-kage står på hylderne i madoasen Engvang

Engvang-ægteparret med nye stevnskirsebær-produkter, som nok skal blive udsolgt i julemåneden. (Foto: Klaus Slavensky)

Fødevarer: I 2019 plantede Engvang Frugtplantage 250 nye kirsebærtræer, de vaskeægte stevnskirsebær, som næsten var uddøde som frugtplantagebær på Stevns.

Træerne blev bl.a. finansieret af en crowdfunding kampagne, som Stevns Erhvervsråd faciliterede, og nu kan de mange gavmilde ”crowfundere” ser frem til lækre stevnskirsebær-produkter.

Et halvt tons kirsebær

Engvang Frugts ejere, Dan Christensen og Annelise Nielsen, har netop lanceret en række produkter, som stammer fra de navnkundige, sure stevnskirsebær, som i 1818 blev kendte verden over, som den originale danske kirsebærlikør som Heering Cherry Liqueur.

Men Engvang-folkene er gået flere skridt længere og kan fremvise hele 5, nej 6, kirsebærprodukter.

– Vi har været heldige i år, som er vores første rigtige høstår, at vi ikke har været plaget af fugle, fortæller Annelise Nielsen med hentydning til kirsebærs klassiske fjende, stæren.

– Så vi har kunnet håndplukke ½ ton kirsebær, foruden de som er solgt som selvpluk, oplyser Dan Christensen og fortsætter:

– Der går nok et år før træerne er store nok til maskinpluk. Men vi har for første gang lavet et alkoholprodukt, nemlig en kirsebærlikør, siger han, så man næsten kan høre et ekko, som siger ”Pas på Cherry Heering, nu kommer den ægte vare”.

Det søde julekøkken

Likøren får selskab af en kirsebærsirup, en marmelade, en saft og naturligvis en Stevns kirsebærsauce, der bare venter på at blive hældt over risalamanden.

– Man kan også bruge kirsebærsaucen til morgenmad oven på f.eks. yoghurt eller skyr, siger Annelise Nielsen og tilføjer:

– Det er for det meste til det søde køkken, men vi har nye produkter på tegnebrættet til det salte køkken, lyder det.

Men først skal ægteparret have overstået et gourmet-arrangement på Østsjællands Museum, hvor 25 har meldt sig til et foredrag om stevnskirsebærret, og så disker Engvangs ejere op med risalamande og stevnskirsebærsauce.

Det var 1: likøren. 2: saucen. 3, 4, 5 …, og der skulle være 6 produkter i alt?

Jo, der er jo også kagen. En risalamande-kage, som er toppet af kirsebærgelé, der er henad en velsmagende cheesecake, men med tydelig smag af danskernes foretrukne juledessert og med en brunkagefigur som dekoration.

Deres udsendte måtte købe én med hjem, og det bliver ikke sidste gang.
sky

 

Skriv en kommentar