(Last Updated On: 1. februar 2019)

Tre friske skolepatruljeelever. Fra venstre Christian Høj, Emil Jarnel og William Elberg fra Strøbyskolen. (Foto: Klaus Slavensky)

Strøby Egede: Der er 109 skoleelever, som frivilligt har påtaget sig tjansen som skolepatruljer for at hjælpe deres kammerater med en tryg skolevej.

20 af disse kommer fra Strøbyskolen, og Stevnsbladet har været på patrulje med tre friske drenge fra 7. årgang.

Mega meget trafik

Klokken er 7:45 fredag morgen, og William Elberg, Emil Jarnel og Christian Høj iklæder sig gule veste med refleksbånd og finder håndskiltet, den såkaldte »slikkepind« frem.

Vi befinder os ved overgangen Bakkegårdsvej-Stevnsvej, hvor der ifølge tal fra kommunens Vej og Materielgård kører 14.000 personbiler og lastbiler kører i døgnet, hvilket er et gennemsnit på 580 biler i timen; 1.000 per time i myldretiden.

Sjovt at være skolepatrulje

De tre drenge er en del af en turnus, som betyder, at de har fri hver fjerde uge.

– Jeg meldte mig fordi min fætter havde prøvet, og det lød sjovt, fortæller William.

– Det synes jeg også, siger Emil, som kommer helt fra Strøby, og han tilføjer, at det også lokker med en gratis tur i Hansa-Park.

– Når man har set skolepatruljen siden de små klasser, så har man også selv fået lyst, forklarer Christian sit valg som skolepatrulje.

Lars Emil Danielsen er ansat på Strøbyskolen, og er den ansvarlige færdselskontaktlærer, som også står for elevernes cykelprøver.

– Vi har for tiden otte piger og 12 drenge, og vi har ikke svært ved at rekruttere til skolepatruljen. Mange tager to eller tre år, fortæller han.

Ikke helt ufarligt

Eleverne har ikke oplevet negative tilråb eller aggressive bilister, men Deres udsendte kan alligevel konstatere, at mens skolepatruljen bevæger sig ud på den ene kørebane for at hjælpe nogle cyklende kammerater over, så speeder en håndværkerbil med anhænger op for at nå over, og dermed spare få sekunders ventetid.

– En morgen i tåge, opdagede en bilist for sent William, og bremsede hårdt op, husker Emil.

– Men der skete ikke noget, supplere William, og siger, at de ikke har oplevet negative reaktioner.

Bidende kulde

Rådet for Sikker Trafiks kampagne “Den Sureste Uge” er valgt fordi februar er en af årets koldeste perioder. Deres udsendtes skrivefingres stivhed kan bekræfte dette.

– Man skal tænke over hvad man tager på, lyder det fra Christian i den vinterkolde blæst omkring frysepunktet.

– Der har været dage hvor man skynder sig hen til radiatoren, når man kommer tilbage til skolen, siger han med et smil.

En indsats der respekteres

Jo, den halve time hver morgen, året rundt, må høre under kategorien “god gerning”, som man må håbe respekteres af andre end Rådet for Sikker Trafik.

I anledning af kampagneugen giver Stevns Kommune alle skolepatruljer en biftur i Snurretoppen med popcorn og alt det dyre, oplyser formanden for Plan, Miljø og Teknik, Flemming Petersen (V).

sky

 

Skriv en kommentar