(Last Updated On: 16. august 2022)

Ib Nielsen var meget aktiv i Store Heddinges handelsliv, hvor han også var formand for handelsstandsforeningen i flere år. (Fotos: Stevns Lokalhistoriske Arkiv)

Af Erik Nielsen

Store Heddinge/Køge: Ib Emil Nielsen – på Stevns nok bedre kendt som Ford-Ib – er stille sovet. Han blev 92 år og forhandlede i en menneskealder biler fra det store kompleks af bygninger på hjørnet af Rengegade og Højerupvej i Store Heddinge.

Her ligger stadig en Shell-tank og senest har der været en blomsterbutik i den nu lukkede Shell-butik. Derudover havde Bent Møller møbeludstilling i en del af bygningskomplekset. Blomsterhandleren har dog også drejet nøglen for nylig, så nu står alle bygninger på hjørneejendommen tomme.

En stor virksomhed

Det gjorde de bestemt ikke, da Ib Nielsen stod bag Ford-huset i købstaden. Hos Stevns Motor Co. kunne man både købe nye og brugte biler, sælge sin egen bil samt leje eller lease biler.

Sammen med Carl Johan Mortensen var Ib Nielsen den tredje ejer af Stevns Motor Co.. Efter Ford havde etableret sig i Store Heddinge tilbage i 1948 købte de to virksomheden i 1961.

Et stort hold af mekanikere stod klar til at reparere, ubedre buler og rustbeskytte biler.

Ford-huset udgav på et tidspunkt også sin egen avis, og i 1980 kunne man i februarudgaven læse, at I/S Stevns Motor Co. beskæftigede i alt 32 mennesker. Af de 32 var der konstant syv til ni lærlinge, der blev uddannet både i bilværkstedet, pladeværkstedet, reservedelslageret samt på kontoret.

– I perioder havde vi helt op til 36 ansatte, og vi havde altid mange lærlinge, som Ib Nielsen forklarede i Stevnsbladet, da bygningerne stod til at blive revet ned for at der kunne bygges en ny Aldi-butik på grunden.

Det var tilbage i 2018. Bygninger står der endnu – tomme.

Ib Nielsen var også formand for Andelsbanken i Store Heddinge i en årrække, indtil banken blev fusioneret og i dag er en del af Nordea.

Færgerute fra Rødvig

Han var også med til at starte Stevn Linien op, som i en ganske kort periode i 1991 sejlede mellem Rødvig og Stralsund i det tidligere DDR i Tyskland. Han sad i bestyrelsen for selskabet. Ruten kom op at stå et par år efter murens fald i 1989 og blev besejlet med verdens hurtigste passagerfærge i fast rutefart.

Færgen kunne tage 325 passagerer, og den kunne klare overfarten mellem Rødvig og Stralsund på mindre end to timer. Ombord var der en stor toldfri forretning, og i den ganske korte periode den sejlede, var der hovedsageligt beskæftiget mennesker fra Stevns.

Ib Nielsen var iværksættertypen og forstod at “netværke”. Man kan sige, at han var forud for sin tid, hvad det angik.

Flyttede til Køge

Da han og hustruen solgte huset i Store Heddinge flyttede de ud i deres sommerhus på Kystvejen ved Køge Bugt, og for 10 år siden flyttede han til Køge, hvor han nu stille er sovet ind.

Han har dog gennem alle årene besøgt Store Heddinge med jævne mellemrum. Han skulle altid lige opdateres på, hvad der skete i købstaden. Det var tydeligt, at hans hjerte bankede for Store Heddinge som handelsby.

I en årrække var han da også formand for den lokale handelsstandsforening.

Nu hvor det er slut, og Ib Nielsen er gået bort, er det derfor også naturligt, at det var fra Sankt Katharina Kirke i Store Heddinge, at han blev bisat torsdag i sidste uge.

Skriv en kommentar