(Last Updated On: 10. december 2020)

Ulla Mandrup Olsen ved et af de gravsteder, som hun har ’puttet’ med gran. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Af Rikke Michael Hansen

Havnelev: For nylig modtog Stevnsbladets redaktion et tip fra en læser, Gitte Fabech, som gerne ville gøre opmærksom på de flotte vinterpyntede gravsteder på Havnelev Kirkegård:

’Her gør graverne nemlig noget særligt ud af gravstederne og laver kunst af forskellige typer gran foran gravstene og i passager. Jeg har aldrig set noget lignende og det er vanvittigt smukt’, skrev Gitte Fabech til avisen.

Og Gitte Fabech har helt ret, for det er et særdeles smukt syn, der møder én, når man går en tur rundt mellem gravstederne på kirkegården ved Havnelev Kirke.

Østsjællands bedste granlægger

Det er graver Anders Henriksen og i endnu højere grad hans medhjælper Ulla Mandrup Olsen, som står bag de mange flotte og kunstfærdige kreationer.

– Ulla er nok Østsjællands bedste granlægger, kommer det uden omsvøb fra Anders, der har været graver ved Havnelev Kirke i 20 år.

Og selvom Ulla er beskeden og bliver lidt rød i kinderne over de rosende ord, så har hun svært ved at skjule sin passion for granlæggeriet, eller ’at putte gravstederne’, som hun kalder det.

– Jeg elsker bare den her måned, det er den bedste tid på året, og hvert år er jeg helt syg for at komme igang, kommer det begejstret fra Ulla, der har været gravermedhjælper ved Havnelev Kirke de seneste 13 år.

Rombeformet og med god højde

De to kolleger har en fast arbejdsrutine: Anders klipper grannet til, mens Ulla lægger grannet på og ved gravstederne.

Se billedgalleriet (privatfotos samt fotos af Rikke Michael Hansen): 

 

– Ulla har altid haft meget klare holdninger til, hvad der ser godt ud, forklarer Anders og fortsætter:

– Tidligere lagde man typisk grannet helt lige, så det fulgte kanterne, men Ulla har en helt anden stil. Hun er bare knaldgod.

– Jeg kan huske, dengang jeg startede herude, der var det meget almindeligt at sætte nogle små toppe, eller ’stritter’, som stak op i grannet, men det synes jeg altså ikke om, siger Ulla, som derfor hurtigt fik indført en anden stil, hvor grannet typisk lægges i organiske, ofte rombeformede kreationer. Og så skal der gerne være en god højde på grannet og skiftende farvespil, hvilket giver mere form og dybde.

Siddeplads til to

På gåturen rundt på kirkegården er der mange flot pyntede gravsteder, som hver især er afstemt i forhold til gravstedets udformning og øvrige elementer. I samråd med Ulla bliver der kun taget fotografier af gravsteder, hvor Ulla med sikkerhed ved, at det er i orden med de pårørende, at gravstedet bliver fotograferet til avisen.

Ulla har sørget for at man kan sidde og få et lille hvil, når man besøger kirkegården i Havnelev. (Foto: Rikke Michael Hansen)

På bagsiden af kirken, mellem nogle af gravstederne, står på en lille grusbelagt plads et havebord og to stole. Det er Ulla, som har sørget for at sætte møblementet frem, for som hun siger:

– Så kan man sidde godt og tænke på sin afdøde, når man er her på besøg.

5 uger og 940 kg. gran

Der er i alt et par og firs gravsteder på Havnelev Kirkegård, og Ulla og Anders vinterpynter en del af dem.

Arbejdet med at gøre kirkegården vinterklar starter typisk fem uger før den 1. søndag i advent, hvor al grannet gerne skal være lagt.

Ulla og Anders har i år brugt 940 kilo ædelgran af typerne Nordmannsgran og Nobilisgran til at vinterpynte kirkegården i Havnelev. Og resultatet er en smuk vinterpyntet kirkegård.

Skriv en kommentar