(Last Updated On: 8. maj 2019)

Hos socialdemokraterne var det bl.a. Steen S. Hansen som holdt 1. majtale. (Privatfoto)

1. Maj: Det var ikke uventet de værdiladede ord, som indfandt sig i de stevnske 1. majtaler, og heller ikke overraskende at det kommende folketingsvalg var et omdrejningspunkt.

Det var det både for talere fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

Bevarer serviceniveau

I Hårlev stod bl.a. viceborgmester Steen S. Hansen (S) på talerstolen, og tog udgangspunkt i arbejderklassens historiske mærkesager, som ifølge ham alle handlede om velfærd.

– Der er sket meget på området siden, men der er fortsat kampe tilbage for at skabe en ordentlig balance mellem arbejdsliv og privatliv. Et børneliv, skole, uddannelse, et arbejdsliv og et liv som pensionist. Alle skal have ret til et ordentligt liv som pensionist, og derfor er det en vigtig kamp at tage, lød det fra viceborgmesteren.

Steen S. Hansen talte en del om det kommende valg, men fokuserede også på det lokale.

– Vi trak rigtigt mange penge ud af kassen i 2018. Det gjorde vi ikke for sjov skyld, men fordi vi vil bevare det serviceniveau, som vi nu har besluttet. Det handler om velfærd. Merforbruget betales af de penge, der gennem mange år er sparet op i Stevns Kommune. Vi skal som parti fastholde fokus på velfærd, lød det fra Steen S. Hansen, som også opfordrede til at stemme på socialdemokraternes folketingskandidat Tanja Larsson.

De fattige børn

Enhedslisten havde bl.a. sin lokale folketingskandidat og kommunalbestyrelsesmedlem, Sejer Folke, som taler i både Store Heddinge og i Faxe.

Han havde øjet rettet mod klimaudfordringerne, men også på velfærd eller rettere manglen på samme.

– I vores valgkreds er 700 fattige børn, det er en stigning på 18 pct. i løbet af det sidste år, sagde Sejer Folke, der også har været med i initiativgruppen til det nye Udsatteråd på Stevns.

Mennesker og natur

Sejer Folke mente, at årsager til den stigende fattigdom er bevidste politiske valg, som indførelse af kontanthjælpsloft og en integrationsydelse, som nu bliver sat ned med yderligere 2.000 kr. per måned.

– Vi skal en anden vej, med stop for stigende ulighed og øget fattigdom. Og vi skal også begynde at tale mere om det store paradigmeskifte, som er nødvendigt for grundlæggende at løse både klimaspørgsmålet, og uligheden.

Han ville skabe et samfund som ikke bliver styret af markedsfundamentalismen, men hvor bundlinjen handler om at “mennesker og natur har det bedre, end de havde for et år siden”

– Nemlig et socialistisk samfund, sluttede han.

Vil redde klimaet

Formanden for SF på Stevns, Michael Graakjær, som også er folketingskandidat, havde også velfærd i sin tale.

– For mig er der to hovedtemaer til det kommende valg, nemlig klima og velfærd. Begge disse kampe skal kæmpes både i Danmark og i EU, lød det fra Michael Graakjær.

Han nævnte bl.a. social dumping, flygtninge, fælles mindsteskat og regulering af de store firmaer, og klimaindsatsen.

– Vi skal insistere på, at alle lande leverer bindende mål i vores fælles kamp for at redde klimaet, sagde SF’s Michael Graakjær.

sky

 

Skriv en kommentar