(Last Updated On: 11. februar 2020)

Abraham Steinbock, der blev født i Nyhavn i København den 22. april 1919, var én af de elleve jøder, der flygtede fra Danmark i den lille fiskerbåd Ternen, da båden natten til den 1. oktober 1943 sejlede fra Lund til Falsterbo i Sverige.

Flugtfartøjet var en fiskerbåd fra Lund, som fragtede de to jødiske familier over Øresund til Sverige. (Foto: Roberto Fortuna/Frihedsmuseet)

Baseret på Abraham Steinbocks erindringer, skrevet i april 1997:

Da krigen brød ud i Danmark den 9. april 1940 boede Abraham Steinbock sammen med sine forældre og to søskende på Nørrebro.

I efteråret 1943, hvor Abraham Steinbock netop var påbegyndt sit sjette studieår på medicinstudiet i København, var situationen for de danske jøder forværret markant.

En septemberdag mellem to lektioner blev Abraham Steinbock advaret af studiekammeraten, Loma Flegenberg, der for øvrigt var søn af den kendte jødiske forfatter Sholem Aleichem, om en snarlig påsat brand i forbindelse med jødernes nytår ’Rosh Hashana’. Abraham skyndte sig hjem for at informere sine forældre.

Samme eftermiddag fik familien besøg af en af Abrahams studiekammerater, Ada Lassen, som havde familie boende lidt syd for Køge. Hun sendte et brev til sin familie for at spørge til muligheden for overnatning, hvilket de gerne ville hjælpe med.

50 km. på cykel

Dagen efter indkøbte Abraham et kompas og et sejlkort, og om eftermiddagen cyklede han sammen med sin 19-årige bror Rafael de godt 50 kilometer sydpå og overnattede hos Adas familie.

Den følgende morgen forsatte de cykelturen sydpå langs kysten for at undersøge eventuelle flugtmuligheder til Sverige.

Tyskerne havde på det tidspunkt forbudt al anden sejlaktivitet end fiskerbåde, som derfor var de eneste fartøjer, der måtte sejle på havet.

De to brødre mødtes fredag med resten af familien i Store Heddinge, hvor de alle overnattede på hotel.

Fisker Ingeman fra Lund

En taxa kørte næste morgen familien til et område beliggende mellem de to fiskerbyer Rødvig og Lund, hvor der var små feriehytter. Taxachaufføren udpegede en hytte, som tilhørte en ejer af en isenkramforretning. Her skulle de bryde ind og tage ophold, alt imens Abraham cyklede videre for at undersøge bådtransport.

Han mødte på sin tur rundt en dansker, der på vegne af Altmans, en jødisk familie på seks fra København – var på udkig efter det samme. De forsatte deres søgen i fællesskab og blev tippet om en fisker i Lund, Ingeman, som mod betaling gerne ville hjælpe.

Ingeman ville ikke selv sejle familierne over. Til gengæld ville han gerne sælge sin båd, en 25 fod åben fiskerbåd, da han erfarede, at Abraham Steinbock kunne sejle, omend det var første gang, at Abraham Steinbock skulle afprøve sine maritime kunnen på åbent hav.

Ifølge Abraham Steinbocks erindringer var det dog ikke sin egen, men en kollegas fiskerbåd, som Ingeman solgte til familierne – uden kollegaens vidende.

Familien Steinbock måtte vente på familien Altman, og de blev i ventetiden inviteret indenfor til et måltid mad hos familien Skram.

Læs også: Fiskerbåden Ternen udstilles på Frihedsmuseet

Tæt på at blive opdaget

De to familier – samt en politimand, en ung fiskerdreng på 17 år og en lastfuld levende ål – sejlede ud fra Lund kl. 23 i bælgragende mørke. Undervejs var der problemer med at starte motoren, og båden var også meget tæt på at kollidere med en nordgående tysk ’Man-of-War’:

’Båden var knap 50 meter fra os, den havde hverken lys eller lanterner. Pludselig blev den sorte nat oplyst, da den tyske Man-of-War skannede havet med en projektør. Havde vores sejl fortsat været hejst var vi uden tvivl blevet opdaget’, skriver Abraham Steinbock i sine erindringer.

En hurtig manøvre mod vest gjorde, at de undgik at blive opdaget.

Klokken seks næste morgen ankom Ternen til den svenske kyst, og kursen blev sat nordpå langs kysten, hvor de en halv time senere lagde til i havnen Skanör. Her blev de taget imod af en svensk politibetjent.

Siden har Abraham Steinbock flere gange genbesøgt Lund Havn, hvor han har genset fiskerbåden Ternen, som fragtede dem sikkert over sundet.

Efterskrift

Abraham Steinbock afsluttede sit sidste år ved medicinstudiet på Lund Universitet i Sverige. Han stiftede familie og bosatte sig senere i Ytterhogdal, hvor han blev kendt af alle som Dr. Steinbock. Abraham Steinbock gik bort den 31. oktober 2009, 90 år gammel.

Det kan man blandt andet læse i et mindeord efter hans død, skrevet af hans børn, se eventuelt op.se/artikel/minnesord-130.

Da ’Ternen’ torsdag i sidste uge blev hejset ned i det nye Frihedsmuseum i København, var Abraham Steinbocks datter Aviva og hendes søn Sascha tilstede.
rmh

Skriv en kommentar