(Last Updated On: 10. august 2021)

Hellested: Lidt uden for Hellested ligger et mindre stutteri med avl af hesteracen Dansk Varmblod. ’Stutteri Elverhøj’ hedder det. Manden bag er dyrlæge Bjarne Østergård Rasmussen, som gennem de seneste 40 år har arbejdet med hesteavl.

Og det er nogle imponerende eksemplarer af den ædle race, som kommer fra den lille lokale stald med fem hestebokse og tre udendørs vænger på Hellestedengen ud til Tryggevælde Å.

Flere af Bjarnes heste er gennem tiden blevet solgt til udlandet og flere af dem konkurrerer i dag på de internationale dressurbaner:

– Én går i øjeblikket i høje klasser i England, en anden bor i Sverige, hvor den har vundet Junior EM, mens en tredje blev nordisk mester for nogle år siden. Jeg har avlet målrettet, og især de sidste fem år er det kulmineret. Jeg havde ikke drømt om at jeg skulle nå så langt med mine heste, fortæller stutteriejeren, som altid har interesseret sig for reproduktion og avlsarbejde.

Reproduktion og formering

– Jeg fik allerede interessen for heste som barn. Jeg boede sammen med min familie på en gård i Bjerringbro, hvor jeg fik min første hest. Det var en Nordbagge, og hun hed Lotte, husker Bjarne.

Som teenager købte han sin første avlshoppe, en Hanoveranerhoppe fra Tyskland, og de første føl blev – med god hjælp fra faren – lavet i studietiden.

– Reproduktion og formering er min store passion. Fødslen er et kæmpe øjeblik, og jeg har været med til mange af mine folinger. Dengang jeg skulle beslutte, hvad jeg ville være, var det enten dyrlæge eller jordemoder – og det blev dyrlæge, griner Bjarne.

Stutteri Elverhøj har i øjeblikket otte heste. Seks af dem står hjemme i Hellested, hvoraf tre er avlshopper, mens resten er føl og ungheste. De sidste to – en hoppe og en vallak – er i træning hos berider Torben Frandsen i en salgsstald i Tørring i Jylland.

I dagens anledning er hestene hentet ind fra vængerne, hvor de ellers opholder sig en stor del af tiden.

– I vænget får de masser af frisk luft og græs, og dagligt bliver der lagt wrap ud til dem. Mine heste er aldrig syge, konstaterer stutteriejeren.

Navne der betyder noget

I en af boksene står mor og datter, Sunshine og hendes et år gamle føl Springtime. Udover at være smukke er de også tillidsfulde og nysgerrige. De står begge med langstrakte halse gennem det åbne staldvindure og kigger ud på gårdspladsen, da Stevnsbladets udsendte ankommer.

Datter og mor, Springtime og Sunshine kigger nysgerrigt ud gennem staldvinduet. (Foto: Rikke Michael Hansen)

– Sunshine er rar og mild, og så er hun en fantastisk balletdanser. Springtime er hendes første føl, som har hingsten Springbank som far. De står på det yderste vænge ned mod åen, og de kommer altid ud til hegnet, når der er forbipasserende på gåtur. De kan begge to rigtig godt lide at blive klappet og nusset med, fortæller den stolte hesteavler.

Sunshine er for øvrigt i fol igen, denne gang med hingsten Janeiro Platinum fra Helgstrand Dressage, en anden af de professionelle danske stalde.

I stalden står også Elverhøjs Elverpigen, som blev født i vænget helt dernede, hvor elverpigerne danser, deraf navnet.

– Jeg giver altid mine heste navne, der har en betydning for mig, fortæller Bjarne og fortsætter:

– Sunshine blev født den første dag i min sommerferie, hvor solen skinnede fra morgen til aften i samtlige fjorten dage. Og Springtime er et miks mellem moren og farens navne, Sunshine og Springbank, forklarer han.

Desuden står i stalden Quinta, som blev født den 5. maj 2015, Angelicque, der er navngivet efter en film om Rom, og så er der Zick Zack og Atletika.

Quinta får et kærligt klap af Bjarne. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Smukt ydre og indre

Gennem alle årene har Bjarne arbejdet målrettet med avlsarbejdet:

– De skal være smukke, både udvendigt og indvendigt. For udover et smukt ydre skal de også have en god psyke, siger Bjarne, som husker især én professor i dyrepsykologi, der i hans studietid på dyrlægestudiet fortalte om en undersøgelse af nyfødte føl.

– Ifølge undersøgelsen er nyfødte føl meget sensitive i huden. Selvom jeg dengang tænkte, at ja, ja, det er godt med ham, så har jeg siden erfaret, at det passer. Så de første to til tre dage piller og nusser jeg alle steder på føllet. Det er både trygheds- og tillidsskabende, og så giver det nogle rolige og omgængelige heste, forklarer han.

Næste generation skal være endnu bedre

Fra insemination af hoppen til det ’færdige resultat’ går der fire til fem år. Udover drægtighedsperioden, der varer 11 måneder, skal hesten rides til og trænes op i dressurdisciplinen. Til den sidste del af opgaven, tilridningen og træningen, har Bjarne flere samarbejdspartnere i Jylland, som også står for selve salgsarbejdet.

Her ses Bjarne med hoppe og føl er fra følskue sidste år. Føllet fik ærespræmie og gik i finalen. Efterfølgende købte Helgstrand halvpart i hende og hun opholder sig i dag på Helgstrand Dressage. Når hun bliver tre år og er tilredet skal der tages stilling til hendes videre karriere. Hun hedder Elverhøjs Queenie efter Quaterhit (derfor Q). Moderen hedder Elverhøjs Lady Katrin. (Privatfoto)

– Det tager tid og kræver en stor portion tålmodighed. Det er en lang, spændende og fascinerende proces, og man skal være vedholdende. Det handler dels om at skabe nyt liv, men også om at gøre næste generation endnu bedre, forklarer stutteriejeren, der i løbet af vinteren ’nørder’, som han kalder det, ved at kigge på nettet og i hingstekataloger, blandt andet det fra Paul Schockemöhle og Helgstrand Dressage.

Når foråret kommer er researchen tilendebragt og beslutningen taget om, hvilke hingste der det pågældende år skal bruges til hvilke hopper.

Hvad angår ridning og Bjarne, så har han tidligere deltaget på bl.a. Gjorslev jagter, men han rider ikke længere, for tiden er ikke til det.

For udover sit hestestutteri, avler Bjarne også sjældne papegøjer – og så er han tidligere eneejer, nu medejer af Hårlev Dyreklinik, med et fuldtidsjob som dyrlæge.
rmh

Skriv en kommentar