(Last Updated On: 24. november 2020)

Sprudlende og livsglad Jytte Abildstrøm besøgte Mødestedet

Af Henrik Fisker

Hårlev: Midt i en coronatid, hvor der kan være lidt langt mellem lyspunkterne, fik pensionisterne i Hårlev et ordentlig skud vitaminer, da caféen på Mødestedet i sidste uge havde besøg af skuespilleren Jytte Abildstrøm. Hendes besøg var imødeset med spænding efter flere ugers aflysning, men blev gennemført som en kulturbegivenhed, der krævede tilmelding på forhånd, afstand, håndsprit og mundbind ved ankomsten.

Mødestedets brugergruppe har gjort plads til 50 personer, men ikke alle pladser blev besat, da en del af de ældre havde meldt afbud for at undgå smittespredning.

Jytte Abildstrøm er kun 86 år og lever et sundt liv med fantasi og overskud til andre mennesker. (Foto: Jørgen Chr. Jørgensen)

Men de, der kom, mødte en særdeles veloplagt og sprudlende person, der smittede de tilstedeværende – ikke med corona, men med godt humør og et positivt syn på livet.

Jytte Laila Zabell Abildstrøm Mygind er 86 år og stadig i fuldt vigør. Hun grundlagde sit eget teater: Jytte Abildstrøms Teater i Riddersalen på Frederiksberg i 1970 og var teaterdirektør helt frem til 2009. I sin lange karriere har hun spillet med i mange revyer, bl.a. Cirkusrevyen, men er især kendt for sit børneteater og dukketeater, som en hel generation husker fra tv. Siden har hun indspillet flere populære biograffilm i rollen som Flyvende Farmor. Fælles for det hele er hendes udtalte evne til at spille på børnenes fantasi.

– Hun har sin egen mening om tingene, konstaterer formanden for Mødestedets brugergruppe Esther Berg, der bød velkommen til dagens gæst.

Jytte Abildstrøm fortalte de ældre på Mødestedet om sin barndom – herunder om sine forældre og især sin far: varemægler Harry Abildstrøm, der var omtrent lige så sprudlende som hende selv og levede i 98 år frem til sin død i 2002.

– Min far sagde engang til mig, at »du kan ikke underholde, du kan ikke synge, og du ser heller ikke godt ud«. Og det passer alt sammen, sagde Jytte Abildstrøm med et grin.

Hendes farfar var tysk jøde, og derfor levede familien under besættelsen i frygt for, at tyskerne skulle opdage deres etniske jødiske afstamning.

Som barn kom Jytte Abildstrøm en del hos en slægtning på Lykkebækgården i Klippinge, men det var ikke det rene ferieophold, for hun blev altid sendt ud at arbejde i marken, fortalte hun.

Jytte Abildstrøm fik aktiveret gæsterne på Mødestedet, så de ikke bare skulle sidde stille. (Foto: Jørgen Chr. Jørgensen)

Jytte Abildstrøm fortalte en række anekdoter fra sit lange liv i teaterverdenen – bl.a. om sit møde med den unge Jesper Klein, som hun arbejdede sammen med gennem nogle år.

Siden slog hun sig mere på dukketeater, og hun morede forsamlingen med at spille et lille stykke med sine medbragte dukker.

I dag bor Jytte Abildstrøm i bofællesskab ved Roskilde, hvor hun lever af økologiske produkter, ligesom hun er udelukkende vegetar. Hun har stærke meninger om bæredygtighed og økologi og har et kolonihavehus med både solfanger og komposttoilet.

Det er, ifølge Jytte Abildstrøm, en vigtig del af opskriften på et sundt og langt liv – og så skal man sørge for at have et godt netværk. Den ene af hendes sønner ringer hver morgen til hende for at høre, om alt er godt, og hver aften kl. 21 ringer hun sammen med en veninde.

Jytte Abildstrøm sluttede sin optræden med at læse ét af H.C. Andersens mindre kendte eventyr: Sneglen og rosenhækken.

Skriv en kommentar