(Last Updated On: 11. maj 2018)

Billedhugger Bo Karberg har modtaget støtte fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Legat til ’verdensarvs-instrumentet’ Klang-Ø. Det 10 meter høje instrument skal indgå i Klint 2 i Pyramiden i Boesdal til august

Stevns: Siden idekvinderne bag Klint besluttede sig for at arbejde på en ny opsætning af Klint, har det været planen, at Klint 2 skulle være en mere akustisk forestilling end førsteudgaven i 2016.

Birgit Løkke, som har komponeret musikken og korsatserne til Klint, havde en forestilling om at bygge nye instrumenter af klintens materialer til Boesdal Pyramidens unikke akustik. På den måde ville begrebet: Lyden af en Verdensarv få en ny dimension. Birgit Løkke har som perkussionist i hele sin karriere udvidet forståelsen for, hvad der kan inddrages som instrumenter.

I oktober 2017, i forbindelse med Store Heddinge Biblioteks projekt med fossiljagt i en kalkblok i Bibliotekshaven, løb Klint-instruktøren Lene Vestergård sammen med billedhugger Bo Karberg. Meget hurtigt drejede samtalen sig om den fælles interesse for at få klintens materiale til at ’tale’. Og da Birgit Løkke og Lene Vestergård blev inviteret ud på Bo Karbergs værksted i Gjorslev gamle savværk voksede den gensidige interessen til en plan: Bo skulle udvikle et skulpturelt instrument til Klint 2.

Bo Karberg og Birgit Løkke arbejder begge i flere kunstneriske ’sprog’. Billedhugger Karberg er også musiker (fløjte) og perkussionist/komponist Løkke er også billedkunstner (tegning, grafik, formgivning). Så udviklingen af ideer til instrumentet foregik i generøs gensidighed.

Verdensarvs-instrumentet kommer til at bestå af flere elementer omkring en ’klang-ø’: 12 wirer monteret i Pyramidens tagkonstruktion i 10 m højde. På wirerne kalkblokke og aluminiums rør i varierende længder.  Når man anslår aluminiums rørene, vil de klinge i toner afpasset til Birgit Løkkes komposition. Pyramidens akustik og lange efterklang vil give associationer til rislende vand og hav.

  • Desuden indgår:
  • ”Dronesten”: kridtblokke ophængt i tykke flygelstrenge, der anstryges med basbue. Strengene stemmes og understøtter kor-satserne i forestillingen. Strengene forstærkes med mikrofoner.
    Flintesten med forskellige klange og tonehøjder, der arrangeres som en xylofon (forstærkes også).
    Stålplader fungerer som ”tordenkilder” eller klangplader for vibrerende klange.
    Glasrør ophængt som forfinede transparente rørklokker/bjælder
    Diverse flintesten og sneglehuse arrangeret som rasleinstrumenter.

For Birgit Løkke er det en drøm der går i opfyldelse: ”At få bygget et helt unikt instrument, der er skabt med klintens materialer og som derfor kan skabe en ekstra dimension til hele værket Klint, det er jo fantastisk!”

Birgit ser frem til ”at få en så dedikeret person som Bo Karberg, der udover at kunne skabe store unikke skulpturer så oveni løbet også er musikalsk funderet.

”Ja, så tror jeg ikke, det kan blive meget bedre! Jeg glæder mig til skabelsesprocessen og ikke mindst til at spille på det 10 meter høje instrument.”

Efter at Bo Karberg modtog meddelelsen om, at Carl og Anne Marie Nielsens Legat har tildelt støtte til Klang-Ø er samarbejdet med Birgit Løkke og Lene Vestergård gået ind i en ny fase, hvor kalken, flinten og kridtet skal tale sammen med sangernes stemmer, lyset og bevægelserne i Pyramidens specielle atmosfære.

Efter Klint 2 kan instrumentet indgå i andre sammenhænge, når Boesdal Pyramiden er ramme om begivenheder, der handler om Verdensarven.

Endnu et lag bliver lagt til dialogen med Stevns Klint.

Skriv en kommentar