(Last Updated On: 8. august 2014)

Undervisning_ungeUDDANNELSE:
Over 91.000 unge har søgt ind på en videregående uddannelse i år, men kun få af ansøgningerne kommer fra Stevns

STEVNS: De mange unge, der har søgt ind på en videregående uddannelse, får i morgen onsdag den 31. juli endelig svar på deres ansøgning. I år er der rekordmange ansøgere: Over 91.000 unge har søgt om optagelse.
Uddannelsesministeriet har lavet en opgørelse over ansøgerne til de videregående uddannelser, hvor de blandt andet har set på antallet af ansøgere opdelt på postnumre. Landsgennemsnittet viser, at 12,4 procent af alle unge mellem 19 og 25 år i Danmark søger en videregående uddannelse.
Af tallene fremgår det, at samtlige postnumre i Stevns Kommune ligger under landsgennemsnittet; dog med undtagelse af 4600 Køge på 13,3 procent, som indbefatter unge fra Valløby og Strøby Egede.  Med kun 6,7 procent ligger Rødvig lavest i Stevns Kommune, og på landsplan har Rødvig den tiende laveste placering. I kommunens øvrige postnumre er ansøgerprocenten: Hårlev 9,8 – Store Heddinge 7,6 – Klippinge 7,5 – Strøby 7,3.
Hanstholm har med en procentsats på kun 2,9 bundplaceringen, mens Rungsted Kyst indtager førstepladsen med 30,3 procent af kommunens unge, som har søgt ind på en videregående uddannelse.

Søgningens sociale profil
Undersøgelsen, som ministeriet har foretaget, ser desuden på sammenhængen mellem søgning og forældrenes uddannelsesniveau, og her er konklusionen: Jo mere uddannelse forældrene har, jo større er lysten til at søge uddannelse blandt de unge.
”Tallene viser, hvor lang vej der er til lighed, når det gælder uddannelse. Det er især de sociale koder, som elever fra uddannelsesfremmede hjem slås med. Det faglige kan mange faktisk godt klare. Men de søger ikke, fordi de er usikre på omgangs- og arbejdsformen på de videregående uddannelser”, siger direktør for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) Agi Csonka til Politiken.
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil nu kræve, at socialt ansvar skal skrives ind i de resultatkontrakter, uddannelserne i løbet af efteråret skal indgå med ministeriet.
”Vi spilder talent, hvis vi ikke får fat i flere. Det handler ikke om socialpolitik. Det handler om at få fat i alle dygtige hjerner, der findes i Danmark. Det kan ikke være rigtigt, at de unge er ni gange så talentfulde i Gentofte, som de er på Stevns”, siger hun til Politiken.

Få vejledning hos UUV Køge Bugt
De rekordmange ansøgninger betyder desværre også, at en del unge kan forvente afslag på deres uddannelsesønsker. Til trods for afslaget kan der alligevel vise sig at være flere muligheder, hvilket Ungdommens UddannelsesVejledning, UUV Køge Bugt kan vejlede om.
UUV Køge Bugt holder åbent torsdag den 31. juli og torsdag den 7. august. Adressen er Ølby Center 53, 1. sal i Køge. Begge dage er der åbent fra klokken 13 til 16.  Man kan enten møde op i åbningstiden eller reservere en tid på Studievalg Sjællands hjemmeside studievalg.dk/sjaelland.
Derudover kan studievalgsvejleder Iben Kjærgaard kontaktes på telefon 22696823 eller e-mail ibk@studievalg.dk.
rmh

Fakta
Antallet af 19 til 25-årige fra Stevns, der har søgt om optagelse på en videregående uddannelse i 2014. Tallene i parentes er tallene fra 2013.
Hårlev: 9,8% (11,0)
Store Heddinge: 7,6% (8,9)
Klippinge: 7,5% (5,9)
Strøby: 7,3% (20,8)
Rødvig: 6,7% (6,1)
Køge: 13,3% (14,4)
Hele landet: 12,4% (12,5)

Kilde: Statistik og Analyse, Center for Uddannelsespolitik, Uddannelses- og Forskningsministeriet

Bemærk:
Vedrørende Strøby – faldet fra 2013 til 2014 kan skyldes tilfældigheder pga. et lavt antal, som beregningerne er baseret på.
Desuden tager tallene udgangspunkt i de unges nuværende bopæl. Således er en ung fra Stevns, der er flyttet udenfor kommunen, registreret på det postnummer, hvor vedkommende er flyttet hen.

Skriv en kommentar