(Last Updated On: 1. november 2018)

Tørvestabler 1942-43: Gudmund Jørgensen, den senere saftkonge, nyder en håndbajer ved Tranemosen i Herfølge i 1943-44. (Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge og Sædder sogne)

Strøby: Det siges, at de stevnske kirsebær er noget særligt.

Gudmund Jørgensen så allerede som dreng mulighederne i det lokale bær, som i dag har fået fornyet aktualitet på Stevns. Han forstod om nogen at udnytte bærrets særlige kvaliteter, da han efter besættelsen begyndte produktionen af saft og marmelade mm. på ”Konservesfabrikken Vallø” i Vedskølle allerede i 1946.

Tjenestedreng i Strøby

Inden Gudmunds Jørgensens rigt facetterede voksenliv tager sin begyndelse i slutningen af 1920’erne, bliver han på faderens befaling tjenestedreng på Svalemosegården i Strøby. Her fik han til opgave at skulle slide seks gårdkoste op. Gudmund var da nær ved at miste sin barnetro.

Den traumatiske hændelse afskrækkede dog ikke Gudmund fra mange år efter at erhverve adskillige gårde og et mindre gods, samtidig med at han skabte den største saftfabrik i det nordlige Europa.

Dette og meget andet vil Bo Michael Hansen fra Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge og Sædder sogne berette om i en billedfortælling, der bliver et strejftog gennem saftkongens liv og levned – med afsæt i hans slægts relationer til det lokalområde, som den oprindelige Vallø Kommune udgjorde frem til 1970.

Alle er velkomne til arrangementet, som ”Støtteforeningen for Vallø Lokalhistoriske Arkiv” afholder torsdag den 8. november kl. 19.30 i Strøby Forsamlingshus.

Skriv en kommentar