(Last Updated On: 24. maj 2022)

En torsdag aften i maj var 80 mennesker til fællesspisning i Sigerslev Forsamlingshus. De fik ikke blot god mad i maverne – samtidig fik de hilst på naboer og gode bekendte. En gammel tradition er genopstået i landsbyen.

Af Henrik Fisker

Sigerslev: Menuen består af fyldt svinemørbrad med bacon og flødeost – desuden flødekartofler og en salat lavet af tomater og auberginer. Bagefter kommer desserten: hjemmelavet rabarber og hindbær crumblekage og en kop kaffe til at skylle det hele ned med.

Det hele er hjemmelavet. Så hjemmelavet, som det kan blive, når tre damer står i køkkenet i forsamlingshuset i Sigerslev og laver mad det meste af dagen. For der kommer mange til aftensmad denne torsdag aften, og de er godt sultne.

– Vi ender på 80, for vi har fået et par afbud. Sidste gang var vi oppe på et par og halvfems, oplyser Betina Brixtofte.

Hun er formand for forsamlingshuset, selv om hun ikke selv bor i byen, men er fra Klippinge. Men hun har boet her engang, og Sigerslev er den by, som hendes hjerte banker for, for den har det hele, betror hun avisens udsendte.

80 mennesker – de fleste fra Sigerslev – var til fællesspisning i forsamlingshuset. (Fotos: Kim Rasmussen)

 

Fællesspisningen er også populær uden for forsamlingshuset. Betina Brixtofte fortæller med stolthed i stemmen, at hun til denne aften har fået sponseret 30 kilo kartofler fra Agerholm i Bjælkerup og 10 kilo tomater fra Østervang Frugt i Varpelev.

– De vil gerne støtte vores fællesskab, siger Betina Brixtofte.

– Der er et stort sammenhold her i Sigerslev, og folk hjælper hinanden på kryds og tværs, siger hun.

Alt for hyggeligt

Betina mødte ind i forsamlingshuset kl. 10.30 for at lave mad. Det passer fint for hende, for hun arbejder kun hver anden uge, og denne uge er hendes friuge.

Med sig i køkkenet har hun sin næstformand, som hedder Janne Andersen, foruden Charlotte Olsen, som er stødt til efter arbejdstid for at give en hånd med.

– Jeg er bare kusine til Janne og kan ikke holde mig væk, når der er fællesspisning. Det er alt for hyggeligt, siger hun, mens hun anretter salaten på det store fad.

Det er fjerde gang, at der er fællesspisning i Sigerslev Forsamlingshus. Det begyndte i februar, hvor menuen stod på stegt flæsk og persillesovs.

– Jeg kan sige dig, at det var populært, understreger Janne Andersen.

Næste gang er fredag 3. juni, hvor der er grillaften med udendørs madlavning. Og så er der høstfest med levende musik lørdag 10. september samt julemarked 19.-20. november, oplyser Betina Brixtofte, inden hun byder værsgo til at stille op i kø for at tage for sig af retterne.

Der skal være mad nok

Maden smager glimrende. Det er der enighed om ved bordet, hvor der sidder både små og store. De mindste er to skolebørn, der er inviteret med af deres bedstemor. Alle aldersgrupper er repræsenteret i salen, men de fleste har en hårfarve, der vidner om, at de har nået folkepensionen.

Snakken går, og folk har god tid. Da alle har fået mad på tallerkenen, høres lyden af knive og gafler, der skramler. Folk går i baren og køber en pilsner eller et glas vin. Begge dele koster 15 kroner. En kande vand koster en tier, og man kan også få en cognc eller en likør til kaffen for en rund tyver.

Nogle henter en portion mere. Alle skal kunne spise sig mætte, og der er ikke noget så pinligt, som hvis maden slipper op, siger Betina Brixtofte. Da aftenen er gået, har hun en pæn portion svinemørbrad til overs. Den smager godt opvarmet dagen efter.

To formål med fællesspisning

Forsamlingshuset i Sigerslev har eksisteret siden 1917. Det bruges stadig til familiefester og lokale arrangementer. Hver tirsdag er der bankospil, og om onsdagen er der præmiewhist. Overskuddet går til husets drift.

Prisen for at spise med er sat til 75 kroner pr. portion. Det dækker udgifterne til maden plus et lille overskud til forsamlingshusets kasse.

– Vi har to formål med fællesspisningen. Dels at styrke det lokale fællesskab, for folk higer efter at komme ud igen efter al det her corona, dels at støtte forsamlingshuset, siger Betina Brixtofte.

Det var i begyndelsen af hendes formandstid, at bestyrelsen besluttede at indføre fællesspisning i forsamlingshuset.

Jørgen Moesgaard, der er kasserer i bestyrelsen, slår fast, at der snarere var tale om at genindføre den.

– Der har været fællesspisning i mange år. Det var i Knuds tid, siger han.

Knud Knudsen var formand for forsamlingshuset i en årrække.

Det frivillige arbejde

Jørgen Moesgaard tilføjer, at uden frivilligt arbejde gik det slet ikke. Der er ingen, der skal tjene på fællesskabet.

– De ved slet ikke inde på Christiansborg, hvad det frivillige arbejde kan. Det er det, som holder sammen på det hele, mener han.

Ole Kristensen står i baren og sælger drikkevarer. Han er indfødt sigerslever og har ingen planer om bo andre steder.

– Fællesspisningen styrker fællesskabet i byen. Min far var formand for huset i mange år – det smitter jo lidt af på én, siger han.

– Nå, har du fået nok, spørger en ældre herre en forbipasserende kvinde.

– Ja, ellers er det i hvert fald min egen skyld, svarer hun.

Skriv en kommentar