(Last Updated On: 29. juni 2020)

En af de store grene knækkede og faldt ned i vinters. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Lund: Gamle træer er med deres tykke detaljerige stammer, krogede grene og store trækroner noget særligt. De er smukke at kigge på, og så giver de skygge, optager CO2 fra luften og er levested for mange dyr, svampe og planter.

Men en gang imellem sker det, at en af de gamle kæmper må lade livet. For nylig skete det for en gammel hestekastanje på Lund Gade, som i løbet af vinteren var begyndt at vise svaghedstegn.

Var gået i råd

Træet, der menes at være omkring 100 år gammel, var gået i råd. Fra hovedstammen delte træet sig i fem store grene, og i vinter faldt én af de store grene ned – det skete ifølge en nabo med et ordentlig drøn.

Den 25 meter høje hestekastanje stod både tæt på en huslænge og nær Lund Gade, men landede på jorden lige ved siden af bygningen.

– Heldigvis skete der ingen skader, men noget skulle der gøres, for det kunne jo ske igen, fortæller Marianne Ammitzbøll, der indtil for nylig var ’ejer’ af den gamle hestekastanje.

Efter grundige overvejelser besluttede hun, at træet skulle fældes.

– Det var ikke nogen nem beslutning, jeg ville frygtelig gerne have beholdt træet, siger hun.

To mand og en lift

Bjarke Guldberg Nielsen, indehaver af BG Træfælding i Hårlev, fik opgaven og sammen med en kollega fældede han for nylig den gamle kastanje. Eftersom træet stod lige ud til en vej og tæt på en bygning var den anbefalede løsning at bruge lift.

Kastanjetræet var 25 meter højt, mens liften kunne nå 30 meter op. (Foto: Rikke Michael Hansen)

– Alternativet er at klatre op i træet og skære det ned i små stykker, som så fires ned. Det ville tage væsentlig længere tid, forklarer Bjarke Guldberg Nielsen.

Det tog én arbejdsdag at fælde træet, og efterfølgende blev en halv arbejdsdag brugt på at rydde op og køre væk. En vognmand kørte i alt 27 tons væk, som omdannes til flis til biobrændsel.

Tilbage står nu en 30-40 cm. stub, der på et tidspunkt også skal fjernes.
rmh

Skriv en kommentar