(Last Updated On: 1. marts 2017)

Stevns: Skikke har det med at blande sig gennem tid, men holdes stadig i hævd. Således også fastelavn, der kommer af plattysk for aftenen inden fasten. Det er også en oprindelig tysk og hollandsk tradition at »slå katgten af tønden«, som symbol på det onde. Symbolerne på begge skikke forenedes sig i weekenden med flere fastelavnsgudstjenester.

Dukkespil i Holtug Kirke

Børn fra 0. til 5. klasse har siden midt i januar øvet dukkespil og sange for at kunne synge og lave et dukkespil om “De betroede talenter”.

Deres anstrengelser bar frugt ved en meget festlig fastelavnsgudstjeneste søndag d. 26. februar.

Både børn og en del voksne var klædt ud, børnenes sang for de voksne og underholdt med dukkespillet. Børnene var også »stedfortræder« for sognepræst Lone Balle Olesen et par gange under gudstjenesten, og indtog prædikestolen.

Efter gudstjenesten var der tøndeslagning både i Holtug Forsamlingshus og på Skelbæk Friskole.

Dukkespil og fastelavnsgudstjeneste i Holtug Kirke. (Privatfoto)

Sang og slag i Hellested

Hellested Kirke var også flot pyntet. Og det var de mange børn og voksne også, i deres kreative udklædninger. Sognepræst Torben Petersen fortalte om det at faste.

Gudstjenesten blev afsluttet med et lille potpourri af sange der relaterede sig til fastelavn – såsom “Fastelavn er  mit navn”, “Kan du gætte, hvem jeg er?” & “Her kommer Pippi Langstrømpe”. Trods de mange ord om faste, stod den afslutningsvis på fastelavnsboller og andet godt.

Og så var der skinnende kroner til kattekonger m/k, og præmier til de flotteste udklædninger.

Der var tøndeslagning for store som små ved den tidligere graverbolig. (Privatfoto)

Next Stop Strøby

Har man ikke fået nok af kirker og fastelavn, så hænges endnu en tønde op i Strøby Kirkelade den 9. marts.

Klokken 14:30, forsætter pastoratets organist, Niels Anderson, sine fortællinger om sit liv, og krydrer det med dejlig musik.

Bagefter udskiftes noderne med køller. Tønden skal slås ned. Og der er både præmier og gyldne kroner til de heldige.
sky

 

Skriv en kommentar