(Last Updated On: 10. maj 2022)

Holtug Bøgeskov: En æra er nær ved at slutte. I næsten 70 år har Sct. Georgs gilderne udlejet feriekolonien Skovvængehus beliggende på Holtug Strandvej 27 i skovbrynet ved Bøgeskoven til børnehaver, skoler og foreninger.

Men ved udgangen af september 2022 vil det ikke længere være muligt at leje den hyggelige, stråtæktbelagte feriekoloni af husets nuværende ejere: Sct. Georgs gilderne i Store Heddinge og Køge, da de sidste år besluttede at sætte huset til salg.

– Den korte version er, at vi er blevet for “gamle”. Vi kan ikke rigtig tiltrække yngre kræfter her på Stevns. Det er lidt vemodigt, men vi er nok kommet dertil, at vi må erkende, at nogle ting har en tid. Det gælder for både Køge og os, forklarer Poula Backs fra Sct. Georgs gilderne i Store Heddinge.

Samtidig har coronaen de seneste par år påvirket udlejningen og det mærkede de i høj grad også i forbindelse med udlejningen, idet mange trak sig og ikke alle er vendt tilbage.

– Gilderne besluttede derfor sidste år at sætte huset til salg. Vi har den sidste udlejning i september i år, så er det slut, siger Poula Backs.

Sct. Georgs gilderne tog i marts 1952 det første skridt til at købe ejendommen, som dengang hed ’Skovvænget’ og var ejet af forhenværende Politimester Harnhorn.

Godt to år senere, i april 1954, var købet en realitet, og man gik straks i gang med at omdanne huset til det formål, som det var købt til, nemlig en feriekoloni.

Til en start blev huset lejet ud til københavnske børn; husets første lejere var Københavns Drengekor, ledet af komponist Henning Bruun Elbirk.

Tanken bag købet af Skovvænget var, at det skulle være et tilbud til børnehaver, skoler og andre institutioner, som skulle kunne leje sig ind for en kortere eller længere periode og dermed give børnene masser af frisk luft i en dejlig natur, hvilket den 9.000 kvadratmeter store grund og omkringliggende skov og strand giver rig mulighed for.

Huset, der med både sovesal med 15 køjesenge og flere mindre værelser har plads til 44 sovende gæster indenfor og god plads til teltlejr udenfor, skiftede i 1956 navn til sit nuværende: Skovvængehus.

Stedet har – bl.a. grundet sin gode beliggenhed – været meget efterspurgt i alle årene, hvor flere tusinde børn, unge og voksne har haft glæde af huset ved Bøgeskoven.

Huset har inden for de seneste år fået nye vinduer næsten hele vejen rundt. Det er den lokale mægler Christoffer Frimand fra Nybolig, som har Skovvængehus til salg. Er oplysningerne ikke allerede tilgængelige hos ejendomsmægleren, bliver de det i nær fremtid.

I henhold til foreningens vedtægter skal overskuddet fra salget anvendes til spejderarbejde, humanitære og almennyttige kulturelle formål.
rmh

(Privatfotos)

Skriv en kommentar