(Last Updated On: 26. maj 2020)

Nytorv i Store Heddinge er et af de steder, hvor de nye blomstersøjler vil stå at pynte sommeren igennem. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Stevns: Mandag eftermiddag dukkede der et par stykker op i Hårlev, tirsdag morgen blev man på Nytorv i Store Heddinge mødt af fire styk, og også i Rødvig er der  blevet sat nogle op af de nye, to meter høje blomsterstande med høje søjler af lyserøde pelargonier med grønt bladløv.

De nye blomstersøjler er ikke som traditionelle blomsterstande, hvor der typisk er anvendt mange små planter. Istedet er én enkelt pelargonie plantet i bunden af blomsterkrukken, og her har planten så fået et par år til at vokse sig to meter høj.

Det er et tilbagevendende ønske fra borgerne i Stevns kommune, at der kommer flere blomster i bybilledet, og Vej og Materielgården har nu fundet frem til denne løsning, som leveres af det hollandske gartneri Village Sensation.

– Der er blandt andet den fordel ved dem, at de ikke visner i toppen, som man ofte ser det med blomsterstande med de mange små planter oven på hinanden. Der skal bare vandes i bunden, og blomsterne skal selvfølgelig nippes, alt afhængig af sorten. Planterne kan heller ikke trækkes ud enkeltvis, hvis nogen skulle komme på sådan en dårlig ide, forklarer Birgitte J.T.K. Nielsen, centerchef for Teknik og Miljø i Stevns kommune.

Pynter hele sommeren

I alt er der blevet opsat 12 blomstersøjler: To af dem på den grønne trekant ved Hårlev Bygade i Hårlev, fire på Nytorv i Store Heddinge og endelig seks blomsterstande på havnen i Rødvig.

– Vi har lidt udfordringer med at få noget til at gro i bedene på havnen i Rødvig med vinden og saltet. Med denne løsning håber vi at have fundet en mulighed for at have blomster på havnen, siger Birgitte J.T.K. Nielsen.

De nye blomstersøjler er samtidig et godt alternativ til at skulle etablere et klassisk plantebed, som kræver mandetimer på at luge med mere.

– Vi håber, at vi med disse blomsterstande kan imødekomme ønsket om blomster i bybilledet på en måde, hvor det er muligt for os at drifte det, så de står smukt sommeren over, siger Birgitte J.T.K. Nielsen.

Genbruges år efter år

Planterne hentes retur af gartneriet i uge 43, for at blive passet og plejet hen over vinteren. På den måde kan de genbruges år efter år, enten her i kommunen eller andre steder.

Er det ikke en lang køretur de skal ud på?, ville nogle måske spørge.

– Ja, CO2-mæssigt er der lidt ekstra transport, men rigtig mange planter bliver alligevel kørt herop fra de store gartnerier i Holland. Og på denne måde bruges planterne igen i stedet for at blive smidt ud efter en sæson, forklarer centerchefen.

Stevns kommune lejer plantesøjlerne, hvilket giver den mulighed, at der år for år er mulighed for at vælge andre farver og størrelser.

En anden fordel er, at blomstersøjlerne er fleksible og kan flyttes rundt, for eksempel i forbindelse med et arrangement.
rmh

Skriv en kommentar