(Last Updated On: 25. oktober 2021)
Det er affaldsjord fra det kommende byggeri af Lynetteholmen i København, som er planlagt til at ende som slam i Køge Bugt.
(Illustration: Statsministeriet)
Øresund: Københavns Kommune ønsker at bygge og udvikle en ny bydel – Lynetteholmen – og for at skabe den kunstige halvø skal kommunen af med 2,5 mio. kubikmeter slam. Et flertal på Christiansborg har godkendt, at slammet kan dumpes i havet nær Køge Bugt.
Det bekymrer kommunerne langs bugten, og derfor tog fire borgmestre onsdag i sidste uge på besøg hos transportminister Benny Engelbrecht (S). Det oplyser Stevns kommune i en pressemeddelelse.
– De mulige konsekvenser for havmiljø, natur, erhverv og turisme rækker langt ud over Køge Bugt-området. Der sker rigtig meget i Køge Bugt-området, og hvad betyder de enkelte dele hver for sig, og ikke mindst til sammen?, spørger borgmester i Stevns, Anette Mortensen (V), som også er talsperson for kommunerne i Region Sjælland.
– Vi har i Stevns et stort verdensarvsområde, som vi skal tage vare på på vegne af hele verdens befolkning, og det ansvar forpligter. Derudover har vi et Natura 2000-område ud for Stevns Klint. Jeg er meget bekymret for de eventuelle konsekvenser, når havet flytter på det dumpede slam. Og det gælder jo ikke kun Stevns, men alle kommunerne i Køge Bugt-området, udtalte Anette Mortensen efter mødet.
På mødet deltog Anette Mortensen (borgmester i Stevns Kommune), Niels Hörup (borgmester i Solrød Kommune), Pernille Beckmann (borgmester i Greve Kommune) og Mette Jorsøe (1. viceborgmester i Køge Kommune).
Ministeren erkendte på mødet, at Køge Bugt-kommunerne ikke har været informeret, og tilbød kommunerne et fælles informationsmøde mellem ministeriet og de fire kommunalbestyrelser. Kommunerne kommer til at følge projektet helt til dørs for at sikre, at ministeren er opmærksom på at håndtere miljøkonsekvenserne af projektet.
rmh

Fakta

Københavns Kommune ønsker at udvide med et nyt boligområde på en kunstig halvø – Lynetteholmen.
I den forbindelse skal kommunen bortskaffe 2,5 mio. kubikmeter slam.
Beslutningen om at dumpe slam i Køge Bugt hviler på en forligskreds på Christiansborg.

Skriv en kommentar