(Last Updated On: 11. februar 2020)

Fiskerbåden ’Ternen’ blev brugt til at fragte danske jøder over Øresund under besættelsen.

(Fotos: Roberto Fortuna/Frihedsmuseet/Nationalmuseet)

Lund/København: Torsdag i sidste uge blev den historiske fiskerbåd ’Ternen’ hejset ned i Frihedsmuseets udstilling, som i disse dage forberedes til at kunne genåbne for publikum den 6. maj efter branden i 2013

Ternen, der ikke før har været udstillet på Frihedsmuseet, får nu en prominent plads på museet. Den blev brugt til at fragte danske jøder over Øresund i 1943, blandt andet blev to jødiske familier natten efter 1. oktober 1943 bragt i sikkerhed fra havnen i Lund til Falsterbo i Sverige.

– Ternen bliver indgangen til at fortælle historien om jødernes flugt i oktober 1943, som mange i modstandsbevægelsen var involverede I. Men Ternens egen historie er også fantastisk, og vi kender én af de familier, som blev fragtet over Øresund i båden, forklarer udstillingsproducent Mette Boritz i en pressemeddelelse.

Læs også uddrag af Abraham Steinbocks erindringer. Han og hans familie var ombord på Ternen, da den sejlede fra Lund til Falsterbo.

Åbner den 6. maj

I den kommende udstilling får publikum muligheden for – bogstaveligt talt – at gå under jorden, og komme tæt på modstandskampen under 2. verdenskrig. I besættelsestidens gader følger man fem historiske personer, som alle har valgt side, og som alle må møde konsekvenserne af deres valg.

Frihedsmuseet holder åbningsceremoni tirsdag den 5. maj 2020 på 75-året for Danmarks Befrielse, hvorefter museet åbner for publikum dagen efter onsdag den 6. maj.

– Vi glæder os til at kunne åbne dørene til det nye Frihedsmuseum, der fortæller historien om modstandskampen under 2. verdenskrig. Det er en periode i Danmarks historie, som stadig fylder meget i danskernes bevidsthed og den dag i dag giver anledning til megen debat. Vores ambition med det nye Frihedsmuseum er at gøre modstandskampen relevant og vedkommende, ikke mindst over for de yngre generationer, som har den periode endnu længere på afstand, siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

Skriv en kommentar