(Last Updated On: 4. juni 2020)

Fiskerhuset ligger ved kirkekæret og den gamle Højerup Kirke. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Højeruplund: Når man træder ind i ’Mindehuset’ også kaldet ’Fiskerhuset’ ved kirkekæret i Højeruplund, træder man ind i en tidslomme, som vidner om, hvordan den arbejdende, lokale befolkning boede i Højerup for 200 år siden.

Skæve vægge og pigstensgulv

Idyllisk ser det ud, som det ligger lige ved siden af kæret og den gamle Højerup Kirke.

Huset, der formentlig er bygget i 1820, står på et såkaldt syld (oldnordisk ord for et fundament) af flintesten, mens murfelterne mellem bindingsværket er af kalksten hugget ud af klinten, enkelt felter er dog med lerfylding. Huset er hvidkalket med sortmalet egebindingsværk, stråtag fastgjort med kragetræer og småsprossede bondehusvinduer og en todelt dør malet i den stevnsblå farve.

Man må bukke sig lidt forover, når man går ind gennem indgangsdøren, og indenfor er pladsen nok lidt trang for en moderne familie anno 2020. Her er lavt til loftet, væggene er skæve, rummene er små og gulvene ujævne og belagt med pigsten.

Over det åbne ildsted hænger dette skilt, som indikerer, at huset er fra 1820. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Gruekedel og himmelsenge

Man træder direkte ind i ’frammerset’, som er et slags køkken med muret ildsted og åben skorsten. Her blev maden tilberedt i den store stenovn, og på den anden side af muren ind til ildstedet står en fritstående gruekedel med vaskebræt. Går man istedet til venstre, træder man ind i den første af to stuer, hver med sin alkove eller himmelseng og plads til bord og stole.

Her er også en brændeovn, blåternede gardiner og forhæng foran sengene, som er redt med tunge dyner og store puder.

På bagsiden af huset går stråtaget ud over bagenden af bageovnen.

Et hårdt fiskerliv

Man ved ikke, hvem huset er opført til, men traditionen fortæller, at der boede en fiskerfamilie. Det kan dog også være blevet opført, da Gjorslev Gods nedlagde forgældede gårde og i stedet opførte såkaldte gadehuse i Højerup.

Det har ikke været et bekvemt liv at være fisker ved Stevns Klint for 200 år siden. Tidligt om morgenen sejledes fiskerne ud fra den farlige og ugæstfrie kyst i deres små lette både for at drage garn. Dagens fangst af fisk blev landet, og så tog konerne over, de pillede fiskene af garnet og solgte fangsten, mens mændene gik til kridtbruddet, hvor dagen fortsatte med det tunge arbejde med at skære sten.

Ejes af Selskabet Højeruplund

Fiskerhuset stod oprindeligt i Højerup Bygade 3. Det blev flyttet til mindelunden Højeruplund i 1945 som eksempel på et almindeligt gadehus fra Højerup.

Idéen med at flytte huset fra sin oprindelige placering i Højerup blev fremført af godsejer J. Christiansen, Louisenborg. Det skete ved en generalforsamling i Selskabet Højeruplund i efteråret 1943, og idéen blev vel modtaget.

Historien fortæller, at de fornødne midler, cirka 12.000 kroner, blev fremskaffet ved stor velvilje fra alle sider, og at huset blev købt og i 1945 flyttet ned ved siden af kæret.

Fiskerhuset ejes fortsat af Selskabet Højeruplund. Om sommeren lejer Selskabet huset ud til to lejere, dels fiskerpigerne, dels to lokale pensionistforeninger, som i sommermånederne på skift udstiller og sælger deres husflid.
rmh

Læs også: Husflid i Fiskerhuset

Skriv en kommentar