(Last Updated On: 22. maj 2018)

Rødvig Fiskerihavn har eksisteret i 75 år. Det fejres på dagen, den 27. maj fra kl. 12 med åbent hus, pølser og øl for brugere og forretningsforbindelser

(Foto: Jens Svendsen)

Rødvig: Den 27. maj 1943 var der royalt besøg på havnen i Rødvig af Kronprins Frederik IX. Anledningen var indvielsen af Rødvig Fiskerihavn.

Borgere fra nær og fjern var mødt op, dannebrog og faner vejrede og der var taler, blomsterpiger og musikkorps med til åbningen.

Fiskeri i generationer

I ’1001 fortællinger om Danmark’ kan man læse, at den første skibsbro blev anlagt ved Rødvig skanse af kammerherre P.B. Scavenius i 1843.

Bodil Weiss skriver videre:

»Hermed var begyndelsen gjort til havneanlægget i Rødvig, og samtidig sattes en udvikling i gang, der er fortsat helt op til vor tid.«

Opbuddet var stort, da Kronprins Frederik IX indviede Rødvig Havn i 1943. (Arkivfoto)

100 år senere var Rødvig Fiskerihavn en realitet.

– Allerede omkring første verdenskrig var der taget tilløb til at bygge en havn, men man fik kolde fødder. I 1940’erne genoptog kromand Verner Christiansen idéen, og det er hans fortjeneste, at havnen blev bygget. Han var en driftig mand, fortæller pensioneret fisker, Jens Peter Olsen.

Jens Peter Olsens farfar fiskede fra Rødvig Havn – og farfaren deltog ved havneindvielsen i 1943 – hans far var også fisker og Jens Peter Olsen selv har fisket i 56 år. Da han for nogle år siden gik på pension, solgte han båden til sin lillebror, Svend Erik Olsen, som fortsat fisker med bundgarn, sådan som familien altid har gjort.

Storhedstid i 50’erne

Fiskeriet var i mange år omdrejningspunktet for den lille fiskerlandsby ved Østersøen med mange erhverv som knyttede sig til fiskeriet: her var både smed, bådeværft, bedding og filettering med mere.

– Storhedstiden var i 1950’erne, efter anden verdenskrig. Den gang havde vi over 60 medlemmer i Rødvig Fiskeriforening. I dag er vi 17 aktive i fiskeriforeningen, fortæller Elo Olsen, der er formand for Rødvig Fiskeriforening.

Formanden fremhæver også 1980’erne som gode år, hvor årsomsætningen nærmede sig 40 millioner kroner; og dertil skulle lægges yderligere 5 millioner kroner fra ålefiskeriet.

Hornfisk, ål og torsk

Elo Olsen sejler hver morgen ud med Merete ND 22. Hun er opkaldt efter hustruen. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Elo Olsen kom i en alder af 16 år fra Møn til havnen i Rødvig i 1968. Her har han fisket siden, og selvom pensionsalderen er passeret, sejler han fortsat ud fra havnen i Merete ND 22, som han har haft siden 1983.

Den dag Stevnsbladet kigger ned på havnen er ingen undtagelse. Elo Olsen er sejlet ud med båden kl. 5 – godt seks timer senere løber han ind i havnen med dagens fangst: 65 kilo pighvar.

Udover ND 22 er der også et par større trawlere samt Svend Erik Olsens skib ND 81, som dagligt sejler ud for at fange friske fiske med hjem til Rødvig.

Fangsten fra Østersøen er udover pighvar også hornfisk, ål, makrel, sild og alt tyder på, at torsken er på vej tilbage.

– De seneste par år har torsken været væk, men de sidste tre dag har vi haft torsk med hjem, siger Jens Peter Olsen.

Fiskene kan ikke købes i Rødvig, men sælges videre til større fiskegrossister.

Nye tider, nye muligheder

Omkring 1.000 kg. hornfisk var en del af dagens fangst, da Svend Erik Olsen og hans medhjælper kom i havn med ND 81.

Rødvig Fiskerihavn er én af kun få privatejede fiskerihavne i Danmark.

Såvel Elo Olsen som Jens Peter Olsen spår, at der også er en fremtid for fiskerihavnen, til trods for at fiskeriet har fået en mindre rolle.

Autocampere, husbåde, trollingfiskeri, udlejning af bygninger til maritime foreninger og at være servicehavn for vindenergi er blandt nogle af de muligheder, som havnen allerede bliver og også fremover kan anvendes til.

Begge håber de dog, at der også vil være nogle fiskere i Rødvig Fiskerihavn, når den om 25 år kan fejre sit 100 års jubilæum.

Brugere af havnen er velkomne til at kigge forbi søndag den 27. maj, hvor der mellem kl. 12 og 16 vil være åbent hus på Fiskerihavnen 18 med telt, pølser og fadøl.
rmh

 

Skriv en kommentar