(Last Updated On: 23. februar 2018)

Christine Aketch kom selv til Kakuma-lejren som et-årig, da hendes familie blev spredt under flugten fra Sydsudan. Et forsøg på at rejse tilbage endte med en ny flugt i 2012. Nu bor hun i Kakuma med sin søster og sine to små børn. (Foto: Mathilde Utzon)

Stevns: Når den lokale indsamlingsleder for Folkekirkens Nødhjælp pynter op til den årlige indsamling søndag 11. marts, viser årets kampagneplakater hverken sammenstyrtede huse eller udpinte marker. På en af dem ses 23-årige Christine Aketch i sin insektfarm – i færd med at dyrke næringsrig fremtidsmad. »Det giver håb«, står der på plakaten.

Kiks med fårekyllinger

Christine Aketch er med i et pilotprojekt hos Folkekirkens Nødhjælp, hvor flygtningekvinder i Kakuma-lejren i Kenya lærer at avle fårekyllinger.

Man må ikke holde kvæg, men insekter er også fulde af protein, kan leve i varmt klima og kræver meget få ressourcer. Når de er fuldvoksne, males de til mel og bruges i kiks eller grød til fejlernærede børn.

Christine Aketch arbejder både med insekter og landbrug i Kakuma-lejren.

– Det er et godt initiativ. Der er alt for mange fejlernærede børn i lejren, og jeg er glad for, at mit nye arbejde er med til at gøre dem sundere, fortæller hun.

Nye veje til håb

– Nødhjælp er så meget mere end vandflasker, der kastes ud fra lastbiler. I kapløbet med klimaforandringer, sult og nød skal der hele tiden tænkes i innovative og bæredygtige baner. Det er det, vi gør, når vi underviser i at dyrke køkkenhaver på højkant for både at spare vand og firedoble høsten. Eller at avle fårekyllinger til at spise, Loa Bendix.

Årets indsamling har parolen »Vi samler håb ind«. Og der er håb på flere planer.

– Projekter som de her skaffer nogle af verdens fattigste mennesker nye, bæredygtige kilder til mad og indtægt. Samtidig hjælper det dem med at tilpasse sig klimaforandringerne i deres del af verden. Det er noget af det, vi samler ind til søndag 11. marts. Jeg håber, at mange vil gå en rute eller støtte, når det ringer på døren, siger indsamlingsleder Jørgen Sandgaard i Stevns Kommune.

 

Skriv en kommentar