(Last Updated On: 22. februar 2019)

Ved Himalayas fod hjælper Folkekirkens Nødhjælp bl.a. med at anlægge vandreservoirer, der kan opsamle monsunregnen og fungere som fiskesøer. (Foto: Jakob Dall)

Stevns: Klimaforandringerne rammer os alle. Men de går særligt ud over verdens fattigste.

Derfor har Folkekirkens Nødhjælp i år valgt at dedikere sin sogneindsamling, der falder søndag den 10. marts, til klimaforandringerne og deres konsekvenser i de lande, der rammes hårdest af klimaforandringer.

Oversvømmelser og tørke

Folkekirkens Nødhjælp arbejder med klimaløsninger i 19 lande.

Et af dem er Nepal, hvor afsmeltning af isen på Himalaya sker hurtigere og hurtigere. Samtidig er monsunregnen blevet kortere og kraftigere. Det betyder voldsomme oversvømmelser, der ødelægger fattige småbønders rismarker.

– Oversvømmelserne tog mere og mere af vores land, og til sidst forsvandt husene under vandmasserne. Flere druknede, og hvis ikke vi var flygtet, var vi også druknet, siger 31-årige Rukmani Rana, som sammen med sin mand og deres toårige søn måtte søge tilflugt inde i skoven.

Ved Himalayas fod hjælper Folkekirkens Nødhjælp med at omlægge landbruget til afgrøder, der bedre kan klare ekstreme vejrforhold. Samtidig anlægges der vandreservoirer, som kan opsamle monsunregnen og siden fungere som fiskesøer. Søerne sikrer mad året rundt – under både oversvømmelser og tørke.

Bliv indsamler

Som indsamler, eller ved at give en donation den 10. marts, kan man være med til at sikre, at de udsatte lande får den rette hjælp.

– Vi har et fælles ansvar for at passe godt på vores klode, som vi en dag skal give videre til de næste generationer. Jeg håber at se rigtig mange indsamlere, der er klar til at give to timer af deres søndag til verdens vigtigste sag, siger kommunekoordinator i Stevns Kommune, Jørgen Sandgaard.

Vil man gerne være med til at hjælpe, så kontakt den lokale indsamlingsleder – se boksen.

Pengene fra årets indsamling bruges bl.a. på at anlægge diger, dæmninger og opsamlingssøer for at forhindre oversvømmelser. På træplantning og tørkeresistente afgrøder som quinoa og sukkerrør. Samt på vandingsanlæg og pumper, der kan sikre folk rent drikkevand.

De lokale indsamlingsledere:

Kontaktinformationer til de lokale indsamlingsledere i Stevns Kommune:

  • Hårlev – Varpelev sogn: Tlf. 27216172 og e-mail britt-1976@hotmail.com
  • Havnelev-Højerup-Lille Heddinge sogn: Tlf. 61501802 og e-mail: inlodgaard@hotmail.com
  • Lyderslev-Frøslev sogn: Tlf. 30528621 og e-mail jape@km.dk
  • Store Heddinge sogn: Tlf. 20280978 og e-mail j.s.sandgaard@gmail.com

Skriv en kommentar